Fyll ut PDF digitalt

En PDF kan lett fylles ut og signeres digitalt

Her er litt veiledning:

Du må alltid ha siste utgave av Adobe Reader for å kunne redigere og signere en PDF. Last ned fra Adobes nettside om du ikke har det.

Hopp ned til hvordan signere

Utfylling digitalt

Når du åpner en PDF-fil så ser det slik ut. Finn “Fyll ut og signer” i høyremargen:
pdf-fyllut1

Når du har klikket på “Fyll ut og signer” kommer en ny verktøylinje opp. Der fins mulighet til å skrive (Ab-symbolet), krysse av, lage figurer (ringe rundt eller understreke) og å signere digitalt.
pdf-fyllut2

For skjemaer i PDF-format er det en fordel om vi kan fylle ut alle opplysninger digitalt i stedet for med penn/for hånd.
pdf-fyllut3

Er det et felt hvor du heller trenger å krysse av i stedet for å skrive tekst? Velg “hake” eller “kryss”, og kryss av:
pdf-fyllut4

 

Hvis du har fylt ut noe feil, så kan du klikke på søppelkassesymbolet, og slette det som er i et felt:
pdf-fyllut5

 

Signere digitalt:

1. Først må du skrive din signatur på et rent hvitt ark.

2. Så scanner du signaturen din, i bildeformat (.jpg, .png eller annet) og lagrer dette på din PC/maskin – eller ta et bilde med mobilen, i godt lys, og pass på at bildet er klart og helt skarpt.

3. Åpne filen i et bildebehandlingsprogram, og bruk “crop”-funksjonen (beskjære) for å få selve bildet til kun å romme selve signaturen. Bruk eventuell redigering til å få alt klart, lyst og tydelig.

4. Lagre bildet med filnavn Signatur et trygt sted, som du finner igjen etterpå. Denne bildefilen blir din digitale signatur, når den lastes opp i Adobe-programmet ditt.

Slik får du signatur-bildet til å bli digital signatur:

5. Åpne PDF-skjemaet som skal signeres i Adobe Reader.

6. Når du da klikker på “Signer”-symbolet, får du opp valg om å laste opp bildefil med din signatur. Velg signaturbildet du har laget. Dette blir også liggende i Adobe-systemet ditt for senere signeringer. IKKEgjør dette på en annen persons maskin.

7. Velg signaturbildet, og klikk-dra det til plasseringen i skjemaet der signatur skal stå. Lagre dokumentet. Når skjemaet (PDF-filen) er signert på denne måten, kan ikke det du har lagt inn av tekst osv redigeres videre, så vent med signeringen til alle andre opplysninger er ferdig utfylt.

8. Ferdig! Det signerte dokumentet kan sendes til rette person eller f eks lastes opp i MinKatt.

Det fins også en “Send til signering”-funksjon, for at flere personer skal kunne signere et dokument. Det krever at dere har laget konto og kan logge inn på Adobe – og er ofte ikke nødvendig.

 

English: How to fill and sign in a PDF in Adobe Reader?

Open the PDF document or form in Acrobat or Reader, and click Fill & Sign in the right pane. Click the Sign icon in the Fill & Sign toolbar, and then choose whether you want to add your signature or just initials. If you have already added signatures or initials, they are displayed as options to choose from.

Alt ferdig utfylt og signert?

Da er det bare å få sendt skjemaet dit det skal:

  • på epost hvis det ikke kreves annet – vi sparer miljøet
  • skriv ut og send med vanlig postgang dersom f eks originaldokumenter må legges ved

Lykke til!

 

Comments are closed.