Pelsstell og bading

Maine Coon er en semilanghårs katterase. Den har lang pels på hale, bukser og buk, men kort pels på hode, nakke, og skuldre. Voksne katter har lang krage. Variasjonen i pelstype er likevel ganske stor. Uansett må man lære seg en del om pelsstell.

En katt er fra naturens side veldig renslig, og katter bruker mange timer hver dag på å vaske seg og holde pelsen ren. Det er likevel en del situasjoner hvor katter kan behøve litt hjelp, eller hvor den må være ekstra fin.

Innhold:

 1. Daglig stell
 2. Hverdagsbad
 3. Showbad

Daglig pelsstell

Maine Coon-rasen har ganske stor variasjon innad i pelskvaliteter og lengder, og det vil være veldig individuelt for hver katt hvor mye pelsstell som trengs daglig, ukentlig eller nesten ikke i det hele tatt.

Det fins minst to forskjellige langhårsgener for Maine Coon, les mer om det her.

Utstyr

Børste og kam for å få vekk løshår og floker:

En god kam er det aller beste redskap man trenger til Maine Coon-pels. Den tar flokene fra helt ned i bunnen. Stålkam i to forskjellige størrelser er praktisk å ha.

Veldig gode kammer er Chris Christensen nr 000 og 006, eller kam fra Spratts. Det fins også billigere alternativer. En god børste til daglig stell er også fint.

Kloklipp og generell sjekk av katten hører med til det daglige stell

Kloklipp krever tilvenning. Noen tips:

Klipp bare et par klør av gangen, så stresses ikke katten. Gi ros når det er over.

Klipp klør når katten er våt etter bading, og inntullet i håndkle. Da kan man ta en og en pote ut av håndkletullen og klippe klørne.

Klipp aldri for mye. For katter med hvite poter er det lett å se nerven. Klipp i god avstand til den. For mørke poter og klør; sjekk kurven på klørne, og klipp bare forsiktig.

Ta en titt i ører og munn også, så er katten vant til det.

Flokepels?

Noen katter får mer floker enn andre, fordi pelsen er lengre, den kan ha mer underull (ikke uvanlig for kastrater), og om katten går utendørs i naturen får den ofte klebrige frø og annet rusk som setter seg og danner tover.

Hva kan man gjøre?
 • Kamme med stor god stålkam jevnlig for å holde floker unna
 • Regelmessig bruke tørrshampo for katt som gjør pelsen mindre fet
 • Kamme ut småfloker i armhuler og bukser med en liten kam, i kombinasjon med “detangler”-spray eller lignende
 • Furminator for å renske vekk underull. Brukes med stor forsiktighet, hvert “tak” tar et lag underull. Må ikke brukes om kattes skal stilles ut! Kjøpes billigst hos zooplus.
 • Bade katten jevnlig, og spesielt i røyteperioden. Bading får ut fettet i pelsen som gjør at underullen tover seg, og badingen vasker også ut alt løshår og ull.

Furminator for å få vekk underull og hindre flokedannelse

Barbere katten?

Jeg synes det er utrolig trist om man har en langhårs- eller semilanghårskatt som må barberes. Mange veterinærer tenker også at en barbering er det beste tiltaket mot ekstreme floker og tover. For noen forsømte katter er det dessverre nødvendig.

Pelsen beskytter mot kulde om vinteren, og mot overoppheting og solbrenthet om sommeren.

Hva er alternativet?

Noen katter lar seg ikke kamme og stelle; årsakene kan være mange.

Mitt råd er:

Bestill time hos veterinær til pelsstell under sedasjon, men gjør jobben selv når katten sover. Med god kam og en saks kan du gre ut og klippe vekk alt av floker og tover, uten å ta bort all pelsen. Med en slik prosedyre mister ikke katten overpelsen, kun den delen av underullen som har tovet seg. Katten kan fremdeles være utekatt uten problemer. Utkamming av flokene under sedasjon er mye mer skånsomt for katten.

 

Hverdagsbading

Katter er veldig renslige generelt, men kan likevel møkke seg til og ha behov for en vask i dusjen, for eksempel om de har løs mage og får rufs i buksene. Jevnlige bad vil også hjelpe veldig på katter som har flokepels. Allergikere bør bade kattene regelmessig. For en showkatt er det lurt med vedlikeholdsbad, for å holde pelsen i god kondisjon mellom de mer omfattende showbadene, spesielt for utstillingskatter med krevende og mye pels.

“Bading” betyr i praksis dusjing. Kattene liker ikke være nedsenket i vannet. Det er også vanskelig å få skylt ut all såpe hvis katten står i vann til opp på bena eller buken.

For å få passe arbeidshøyde går det an å kjøpe en badebalje for baby med stativ, og så lage ekstra hull i baljen slik at vannet renner raskt tvers gjennom. Noen bruker et høyt, lite bord, med vanntett voksduk over. I et trangt dusjkabinett er det kanskje ikke plass til dette. Man må prøve seg fram.

Et hverdagsbad består gjerne bare av shamponering og balsam. Man kan godt bruke katteprodukter, se under showbading, men ofte er enkle hverdagsremedier like greit.

Shamponering

Har katten fet pels kan man bruke vanlig flytende oppvaskmiddel: Sunlight eller Yes. Tynn det ut med vann, fra 50/50 om katten er skitten og fet i pelsen, til 1/10 om den ikke er så ille. Masser grundig inn i pelsen, spesielt stedene der den blir ekstre fet. Skyll veldig godt ut igjen, til det ikke er mer skum i vannet.

Balsam

Det enkleste og billigste er vanlig Sunsilk balsam, tynnet godt ut i vann. Den er billig og fins f eks på Europris. Skyll veldig godt, til alt av bobler er vekk i skyllevannet.

Showbading

Om man skal stille ut en langhåret eller semilanghåret katt, så gjelder det å få pelsen i perfekt showkondisjon til å vise fram katten fra sin beste side.

Showbading av en langhåret katt er en møysommelig prosess, og kan kreve en del trening for å få perfekt.

Erfarne utstillere og oppdrettere har gjerne sin egen oppskrift på det perfekte showbad. Det fins flere muligheter, og ikke alle metoder passer hvert individ, så her gjelder øving gjør mester.

Prosesser:

 1. avfetting av pelsen
 2. grundig vask
 3. shampoo som kan fremheve fargen
 4. balsam eller rinse
 5. texturizer for å perfeksjonere pelsens tekstur
 6. tørke og føne

Avfetting

Før avfetting sørg for at floker er gredd ut. Bruk om nødvendig en detangler spray. Er katten en ekstrempelskatt, eller det er lenge siden forrige grundige bad, så må sterke produkter til:

 • Swarfega håndrens – bestilles på Jernia
 • Groomers Goop
 • One step grease removing shampoo
 • Pre-cleaning creme – for ekstra fet pels

Fertile hannkatter må også ofte ha ekstra avfetting for fetthale.

Grundig vask

Etter avfetting og utskylling av produktet, så må katten vaskes skikkelig. For å få siste rest av fett ut av pelsen bruker de fleste vanlig oppvaskmiddel, gjerne tynnet ut omtrent 1/10, f eks i en liten bøtte som rommer en liter. Blandingen helles over katten, masseres veldig godt inn helt i bunnen av pelsen. Så skyller man grundig. Hvis katten er ganske ren fra før holder det kanskje bruke en katteshampoo.

 • Sunlight eller Yes flytende oppvaskmiddel
 • Katteshampoo

Shamponering for å fremheve farge

Bruk en shampoo laget for katt. Gode kvalitetsmerker som Anju Beauté og Chris Christensen har shampoo laget for de forskjellige fargetypene, som skal fremheve det beste. Spør gjerne forhandleren om råd.

 • varm mahogny for bruntabby, rød og skilpaddefarget,
 • kjølig lillafarget “purple” for blå og krem
 • kraftig svart for helt svarte katter
 • lysnende hvit for hvite katter eller katter med mest hvitt

Ikke alle har helt troen på at fargeshampo gjør underverker, men shamponer i alle fall, så katten blir helt ren og fin.

Balsam

Anju Beauté selger “Creme Rinse” som er veldig gode på kattepels. Vanlig Sunsilk balsam for menneskehår kan også brukes.

 • Creme Rinse
 • Sunsilk balsam

Texturizer

Dette er en type shampoo laget for å hjelpe til å få det siste av shampoorester ut av pelsen, samtidig som det gir en veldig god pelskvalitet. Både Jerob (ikke lenger på markedet) og Anju Beauté har slik shampoo.

Til slutt:

Skyll, skyll og skyll!  Når du tror du har fått all såpe og balsam ut av pelsen, så fortsett likevel. En stor katt med full pels krever ofte hele varmtvannstanken. Den siste skyllingen bør gjøres slik at ikke “buksene” henger nede i vannet.

Noen bruker en kork med vanlig eddik i en liter vann, i det første skyllevannet, og mener det gir bedre glans og tekstur. Dette må skylles veldig godt ut igjen.

Den aller vanligste feilen de fleste nybegynnere gjør er ikke å skylle lenge nok. Rester av shampo og balsam i pelsen gjør at den blir klebrig, og ser fet ut – igjen – og møkk henger seg fast. Skyll til varmtvannstanken er tom.

Produkter fra Chris Christensen og Anju Beauté fås kjøpt blant annet hos Stargate petshop nettbutikk.

Tørke og føne

Når katten er ferdig badet og skal ut av dusjen er pelsen veldig våt! Det trengs mange håndklær, og det er lurt å bruke mikrofiber for den første gjennomtørkingen, det tar mye mer av vannet.

Ikke alle katter liker å bli fønet, og om katten ikke har så veldig lang og krevende pels kan det hende den ikke trenger det. Noen Maine Coon blir derimot mye finere om pelsen blåses helt tørr, og spesielt magen, buksene og kragen som lett kan bli krøllete om den er lang og tørker naturlig. Venn gjerne katten til føneren fra den er liten.

Om du ikke velger føne, så pass godt på: En full pels trenger nesten et døgn på å tørke, og katten må ikke bli kald!

Showbading krever trening, så prøv deg fram før du skal på utstilling!

Showdagen

Et skikkelig og grundig bad gjør at det blir lite jobb på selve utstillingen. De to vanligste feil er:

 • Ikke grundig nok avfetting
 • Ikke grundig nok skylling
Før bedømmingen på utstillingen:

Se grundig over katten, og kam gjennom pelsen så alt er perfekt. Erfarne utstillere har med seg stellebord (trimmebord). En hengehylle til å plassere foran buret er et bra alternativ, og koster ikke så veldig mye. Slike fås ofte kjøpt på stand under utstillingene.

Det er lurt å ha tilgjengelig en god tørrshampo som pudres inn i pelsen på strategiske steder. Den skal virke en stund, og så børstes ut igjen. Dette er for å fikse detaljene, og få vekk det siste fettet som har satt seg.

Problemområder som må sjekkes ekstra grundig:

 • Buksene og magen – her kan det lett bli krøller, og spesielt om katten ikke har blitt fønet tørr.
 • Bak ørene og i armhuler – her kommer det lett floker og pelsen blir lett fet
 • Kragen – for å få denne fin og perfekt bør den børstes lett og luftig i siste liten

Kriseremedier til utstillingen

Er du nybegynner så spør din oppdretter og andre erfarne på utstillingen om hjelp. Det fins mange triks for å fikse en pelskrise.

 • Tørrshampo for å få vekk fett og skitt i siste liten
 • Vaskeskum om katten har griset seg til i reiseburet
 • Pelsparfyme hvis katten har kastet opp eller hatt annet uhell og det lukter
 • Anti-stat spray som dusjes ekstremt forsiktig på kammen, og føres lett over toppen av pelsen om den har blitt statisk

Les mer om katteutstilling her

 

Maine Coon i showkondisjon

Comments are closed.