Kattemat!

Feeding a cat – can it really be so hard?

Page mainly in Norwegian, if you have questions about the content, just get in touch.

Under arbeid!

Denne siden tar for seg alle de uendelige faktorer som bør tas i betraktning når man velger kattemat.

  1. Fôrtyper

  2. Kriterier for valg

  3. Kattemat og helse

Bakgrunn

Katters naturlige habitat er ørkenområdene i Midtøsten og Asia, og deres naturlig kost er smågnagere og fugl. Katter spiser omtrent hele byttet, bare musehaler, fugleføtter og en og annen fjær ligger gjerne igjen. I ørkenen drikker katten lite, men får i seg væske gjennom å spise hele byttet – levende dyr inneholder ca 70 % vann. Det naturlige for en katt er å småspise gjennom døgnet, og 16 måltider er gjennomsnitt for en katt som får bestemme selv. I naturen fordeles dette gjennom døgnet og på smågnagere, fugl og insekter.

Fôrendringer kan by på problemer, for mange katter er sensitive for forandringer og reagerer med løs mage, eller matvegring. Det er derfor et generelt råd å blande gammelt og nytt fôr gradvis over minst et par uker når man skal endre, spesielt om de to fôrtypene er veldig forskjellige i råvare- og ernæringsinnhold.

Sult er veldig farlig for en katt: Den kan i prinsipp ikke gå mer enn to døgn uten mat, da er faren stor for at den utvikler fettlever. En katt kan man derfor ikke tvangssulte om den er kresen.

 

Fôrtyper

I hovedsak kan vi snakke om tre typer kattemat. I tillegg må vi også tenke på vann.

  1. Tørrfôr

  2. Våtfôr

  3. Råfôring

  4. Vann

Tørrmat

Fordeler og ulemper:

  • Kan stå framme til enhver tid
  • Inneholder for lite vann, avhengig av at katten drikker mye vann
  • Inneholder som oftest mye mer karbohydrater enn annet fôr
  • Er veldig lett tilgjengelig og fins i et utall merker og varianter
  • Er vanligvis det billigste fôret

Våtfôr

Fordeler og ulemper:

  • Er mer biologisk korrekt
  • Har korrekt væskeinnhold
  • Tilbyr ikke nok tyggemotstand alene
  • Tåler ikke stå framme lenge
  • Er vanligvis mye dyrere i bruk enn tørrfôr

Råfôring

Fordeler og ulemper:

  • Er det mest biologiske korrrekte
  • Gir nok væske
  • Er vanskelig å få til alene, korrekt balanse, så ikke katten blir feilernært
  • Bedre som tillegg
  • Gir bra tannhelse med god tyggemotstand fra sener, hinner og bein
  • kan innebære smitterisiko fra bakterier siden fôret ikke varmebehandles

 

Vann

Katter i naturlig habitat, ørken, drikker svært lite, og får i stedet i seg væsken gjennom å spise hele byttedyr. Katter kan være dårlige til å drikke nok, så det må vi eiere passe på. Vi kan ha vannfontener, og tilby kattene å drikke rennende vann fra springen.

La alltid vannskåler stå minst en meter unna maten (og doen). Katter er lite villige til å drikke om instinktet forteller dem at vannet kan være forurenset.

 

Valg av kattemat – kriterier:

  1. Ingredienser og råvarekvalitet

  2. Ernæringsinnhold og tilsetningsstoffer

  3. Tilgjengelighet og pris

  4. Individuell tilpasning

 

Ingredienser og råvarer

Hva er kattematen laget av?

  • Ferskt kjøtt fra økologisk produksjon eller vilt
  • Fryst kjøtt, restprodukter
  • Fisk og fiskeolje
  • Kyllingmel som rest fra matindustri
  • Poteter og rotgrønnsaker
  • Erter, soya og annen belgfrukt (legumer)
  • Kornvarer som (cerealer, “spannmål”)
    • Ris
    • Mais
    • Hvete
  • Tilsetningstoffer

Råvarenes kvalitet

Kjøttproduksjon: Hva vet vi om land som har god dyrevelferd, og lav antibiotikabruk? Er økologisk matproduksjon viktig?

Vi ser at noen velger å slutte kjøpe f eks dansk bacon pga dansk dyrehold, og i stedet velger økologisk svinekjøtt, frilandsgris og annen kvalitetsmat der vi vet dyreholdet er etisk. Gjør vi det samme når vi velger kattemat?

Antibiotika og overforbruk er i ferd med å underminere våre muligheter til å bekjempe smittsom sykdom. Norge er det land i verden som er best på å unngå unødvendig bruk av antibiotika, og svenskene ligger ikke så langt etter (se figur). En del andre land i Europa og utenfor har derimot svært høyt antibiotikaforbruk. Hvis vi velger kattemat laget av kjøttvarer fra Norge og Sverige velger vi også å hjelpe til med å redusere antibiotikabruken. Dette minsker også generell risiko for utvikling av resistente bakterier.

Antibiotikabruk pr land – klikk for å se større bilde

 

Produksjonsland:

Kattemat produsert i Norge:

  • Vom – råfôr
  • Appetitt Cat – tørrfôr fra Felleskjøpet

Kattemat produsert i Sverige

  • Bozita – våtfôr og tørrfôr
  • Mjau – våtfôr og tørrfôr

Kattemat produsert i Finland:

  • Mush – råfôr

Her kommer kanskje etter hvert en tabell med produksjonsland for kjente merker: Produksjon og råvarer, i den grad jeg klarer skaffe opplysningene. Jeg skal lage, men det er mye arbeid, så sjekk inn her senere.

Foreløpig informasjon – under arbeid

Acana: Se Orijen.

Eukanuba: Amerikansk selskap.

Farmina bruker italiensk kylling som hovedråvare. Egg er også italienske. Italia er et av de eruopeiske landene som bruker aller mest antiobiotika i sin kjøttproduksjon. Lam fra New Zealand, og fisk fra Skandinavia. Minst en av fabrikkene ligger i Serbia.

Four Friends har fabrikk i Tsjekkia, og bruker norsk laks, nyzealandsk lam og tysk kylling som råvarer.

Hill’s har fabrikker flere steder. Hermetikk produseres i USA fra amerikanske råvarer.

James Wellbeloved produseres i Storbritannia.

Orijen og Acana: Produseres i Canada, og bruker mye vilt og økologisk kjøtt i produksjonen.

Purizon: Produseres (blant annet) i Serbia, i samme fabrikk som lager Farmina. Uklart hvor råvarene kommer fra, men mye det samme som Farmina.

Royal Canin: Har to fabrikker i Frankrike, men det meste av kattematen som selges i Norge er produsert på fabrikken i Polen. RC prioriterer næringsinnhold fremfor råvarer. Generelt lav andel av kjøttråvarer.

Virbac bruker råvarer fra svin og kylling produsert i Sør-Europa, land ikke spesifisert. Fabrikken ligger i Sør-Frankrike.

Vigor & Sage er et kinesisk selskap, som satser stort i Europa. De har fabrikk i Nederland, og bruker råvarer fra Nederland og Tyskland.

Landbruk og vegetabilske råvarer:

I likhet med kjøttproduksjon er det store forskjeller i hvordan korn og grønnsaker dyrkes. De fleste typer kattemat inneholder også vegetabilske råvarer: korn, grønnsaker, og eventuelt frukt og urter.

GMO = genetisk modifiserte varer (gjerne mais) er det mange som er skeptiske til

Sprøytemidler og miljøgifter: Glyfosat i kornproduksjon er utbredt i mange land, og i større mengder koblet til helserisiko

 

Tilsetningstoffer

Sukker og salt er ikke bra for katter. Kvalitetsfôr inneholder minimalt av disse.

 

Næringsinnhold

Lær å lese etiketten!

Innholdsfortegnelse og næringsinnhold: To sider av samme sak, men må forstås for å gi mening.

Innholdsfortegnelsen, ingredienslisten, viser råvarene i synkende rekkefølge etter vekt (vanligvis råvarevekt før tørking/behandling). Det som står først er det mest av. Det er vanlig å sette prosenter bak noen av råvarene, men ikke alle. Tenk da på at de står i rekkefølge, om det er oppgitt mais uten prosent, og deretter laks 25 % så vet du at det er mer enn 25 % mais i maten.

 

Næringsinnhold viser prosentvis innhold av:

  • Protein
  • Fett
  • Karbohydrater
  • Fiber
  • Aske
  • Vann

 

I kattens naturlige kosthold, små byttedyr og insekter, så skal balansen være ca slik:

  • Protein: 50-60 %
  • Fett: 20-30 %
  • Karbohydrater: Under 5 %

Vanninnhold regnes gjerne ut fra totalen, mens næringsemnene må regnes som netto, altså uten vanninnholdet. Dette kan være forvirrende når man sammenligner våtfôr (med 70 % vann) og tørrfôr (med få prosent vann).

 

Pris og tilgjengelighet

Det fins dessverre en del katteeiere som velger billig og dårlig mat til kattene sine, og det handler nok mye om tilgjengelighet og økonomi. Kvalitetsfôr koster en god del mer enn billig kattemat på dagligvarebutikken.

Det er likevel ikke slik at all bra kattemat nødvendigvis behøver være den dyreste.

 

Kilopris – sammenligning

<plan om tabell>

 

Individuelle behov

Alle katter er ikke like! Det som er best for én katt kan være svært forskjellig fra det som er best for en annen. Vi må se hver katt som et individ og fôre etter hvordan akkurat vår katt er:

  • Kattens alder
  • Aktivitetsnivå
  • Utekatt eller innekatt
  • Rase og kroppsbygning
  • Spisevaner og kresenhet
  • Helse og eventuelle problemer – se eget kapittel

 

Kattemat og helse

Det fins en del helseproblemer som kan knyttes til kost.

  • Overvekt
  • Diabetes
  • Nyre- og urinveislidelser
  • Magnesiuminnhold: for høyt kan føre til struvitt, oksalatsteiner.
  • Tann- og tannkjøttproblemer

Overvekt

Ingen har godt av å være overvektig, men katter tåler overvekt mye dårligere enn oss tobeinte. På grunn av faren for fettlever er det også vanskelig å slanke en katt.

Figur som viser hvordan man bør vurdere vekt ut fra kattens kroppsfasong

Forklaring på vurderingen av vekt

 

Mat som medisin

Spesialfôr er laget for å være en del av medisinsk behandling der katten har en diagnose. Slikt fôr må vanligvis kjøpes hos veterinæren.

De store fôrprodusentene bruker mye forskning på å lage fôr spesialtiplasse forskjellige lidelser, og om katten har fått en diagnose, så kan riktig kost være med på å få katten friskere og ha bedre livskvalitet.

Eksempler:

Nyrefôr med lavere proteininnhold for å skåne nyrene

Tannfôr i forskjellige former som kan hindre dannelse av tannstein og bedre munnhelsen. Tannfôr med natriumpolyfosfat som binder kalsium (Ca) og hindrer kalsifisering av plakk, altså at tannsten dannes. Lages av RC (og flere)

Slankefôr som metter mer med lavere kaloriinnhold, for overvektige katter, høyt firberinnhold for å fylle opp i magen.

Diabetes 2 kan hos katt gå helt tilbake ved overgang til ren våtfôrdiett helt uten kornvarer – “lavkarbo” (se forskning)

 

 

Bakgrunnsinformasjon og enda mer

Under arbeid!

 

Kilder og bakgrunn:

Nettsidene og direkte informasjon fra fôrpodusentene

Diverse forskningsnyheter fra presse og forsking.no

PawAcademy G3 og kapitlene om fôring

Matportalen om næringsstoffer

 

Comments are closed.