Kattefarger og genetikk (NO)

av Anne Marit Berge

Kattefarger er spennende!

Katter fins i utrolig mange forskjellige farger, og noen av oss blir fascinert over de komplekse arvereglene for fargene, og alle genene som er involverte. EMS-systemet er forenklet i forhold til genetikken og brukes for å beskrive fargen på katten når den registreres. Materiale og bakgrunnsstoff til denne siden er hentet fra FIFes nettside og offisielle dokumenter, og fra forskningen som gjøres på kattegenetikk. Les også gjerne Ole Amstrups artikkel i Aristokatt for grundigere redegjørelse for selve pigmentdannelsen (se lenke nederst på siden). Fotoillustrasjonene er av egne og venners katter eller lånt fra Wikipedia.

Lær mer om kattefarger! Se også Den lille Genetikkskolen med grunnleggende kunnskap

Genotype og EMS-kode

Kattene har halvparten fra genene fra mor, halvparten fra far, og dermed to kopier av hvert gen (allel) for hver av alle gener som bestemmer farge (lokus). Ofte er det et av disse som dominerer og bestemmer hvordan katten ser ut, det andre er recessivt og katten er bærer av det, og kan gi det videre til avkom selv om det ikke synes. Genene for farger kan ha forkortelser bestående av en eller to bokstaver, og varianten med stor bokstav er dominant. Vi bruker disse bokstavkodene til å beskrive kattens genotype, hvilke gener den har, både de som synes og de den bærer.

EMS (Easy Mind System) er en forenklet kodeoversikt som viser hva slags farge katten faktisk har, fenotype. Det er den som brukes når man registrerer katten i stambok, og som viser hvilken gruppe katten bedømmes i ved en utstilling.

Lær om:

 1. Hovedfarge: Svart eller rød – O
 2. Mønstret eller ensfarget – A
 3. Tigret eller klassisk tabby -Mc
 4. Spotted – Sp
 5. Ticked – Ti
 6. Dilusjon – D
 7. Sjokolade og kanel – B
 8. Hvitflekk og helhvitt – W
 9. Pointed, masket – C
 10. Sølv, inhibitor – I
 11. Flere faktorer
 12. Lokus
 13. Testing – DNA
 14. Leseliste og referanser

 

1. Hovedfarge: Svart eller Rød

Skilpaddefarget Maine Coon

Skilpaddefarget Maine Coon: Både svart og rød

Alle katter har grunnfarge svart eller rød – eller kanskje begge. Genet som bestemmer om katten blir rød ligger nemlig på X-kromosomet og kalles O (oransj). X-kromosomet er et kjønnskromosom og dermed spesielt, fordi hannkatter har bare ett (de er XY), mens hunnkatter har to (de er XX). Hannkatter har altså bare ett av disse genene og er enten svarte eller røde, og hunnkatter har to av genene og kan være svarte, røde, eller en kombinasjon. For hannkatter føres gjerne y opp sammen med O eller o, for å markere hvorfor det ikke er to varianter av dette genet.

Genotype Farge
Oy Oransj/rød hannkatt
oy svart/brun hannkatt
OO Oransj/rød hunnkatt
oo svart/brun hunnkatt
Oo Oransj + svart hunnkatt: skilpaddefarget (tortie) eller svartskilpadde
Kan DNA-testes Nei, ikke ennå, kommer

EMS-koder

EMS-kode Farge Gjelder for:
d rød
n svart/brun
f svartskilpadde gjelder bare hunnkatter

 

2. Mønstret eller ensfarget

Det dominante agouti-genet bestemmer om katten får mønster eller er ensfarget (solid). Det spesielle her er at for røde katter (eller de røde delene av en skilpadde) så vil det slå gjennom noe mønster på kroppen selv om katten ikke har agouti. Her må man sjekke særlig snuteparti og rundt ørene om det virkelig er agoutigenet som lager mønsteret. En mønstret katt kalles som oftest for tabby. Agouti ligger på genet som heter ASIP, og mutasjonen som lager umønstret, solid, er recessiv.

Genotype Farge
AA mønstret/tabby
Aa mønstret/tabby, bærer av solid
aa solid/ensfarget
Kan DNA-testes Ja: MyCatDNA, VGL, Orivet, Langford, Laboklin

3. Tigret eller klassisk tabby

En tabby katt kan være klassisk tabby med større mønsterflekker på kroppen, eller tigret (mackerel)stripete, og tigret er dominant.

Genotype Farge
McMc tigret
Mcmc tigret, bærer av klassisk tabby
mcmc klassisk tabby
Kan DNA-testes Nei

EMS-koder

EMS-kode Farge Gjelder for:
21 tabby men umulig å vite type pga mye hvitt eller maskefarge 01, 02, 33
22 klassisk tabby (blotched tabby)
23 tigret (mackerel tabby)

 

4. Spottet eller flekket

Det fins gener som endrer tabbymønster slik at linjer brytes opp, og vi får mindre flekker i stedet for striper osv. Selve genene her har man ikke kartlagt, og det kan være polygent (flere enn ett involvert). men det antas at dette er dominant. Man antar altså at det kan være et gen eller flere som påvirker stripene hos tigrede katter til å danne flekker i stedet, og klassisk tabby katter får tydelige flekker.

Genotype Farge
SpSp spotted
Spsp spotted, bærer av ikke spotted
spsp ikke spotted
Kan DNA-testes Nei

EMS-kode for spotted

EMS-kode Farge Gjelder for:
24 spotted OCI er alltid 24

5. Ticked

Det fins også gener som gjør at mønsteret er mer jevnt fordelt på hvert hårstrå uten felter som ikke har mønster, typisk for Abyssinere. Dette kalles ticked tabby og arves dominant.

En ticked tabby kan ha antydninger til striper på ben og hale, særlig om den er heterozygot ticked. Ticked dominerer over spotted og tigret.

Genotype Farge
TT ticked
Tt ticked, bærer av ikke ticked
tt ikke ticked
Kan DNA-testes Noen steder, kommer

Disse fargene i EMS-koder

EMS-kode Farge Gjelder for:
25 ticket tabby ABY/SOM er alltid 25

Tabell over arvegangen til mønster/agouti

FIFe standard tabby patterns

FIFe – agouti patterns

6. Dillusjon

Kremsolid med hvitt MCO e 09

Kremsolid med hvitt MCO e 09

Dette er et gen som “tynner ut” fargen, slik at den blir lysere. Det gjør altså svarte katter blå (grå) og røde katter kremfargede.

Dilute er en mutasjon i MLPH-genet, og er recessivt: man må arve det fra begge sider for å få en katt med dillusjonsfarge.

Genotype Farge
DD ikke dillusjon (svart, rød eller svartskilpadde)
Dd ikke dillusjon (svart, rød eller svartskilpadde), men bærer av dillusjon
dd dillusjon (blå, krem eller blåskilpadde)
Kan DNA-testes Ja: MyCatDNA, VGL, Orivet, Langford, Laboklin

Disse fargene i EMS-koder

EMS-kode Farge Gjelder for:
a blå CHA, KOR, RUS fins bare i blå
e krem
g blåskilpadde gjelder bare hunnkatter

7. Varianter av svart og brun: sjokolade og kanel

Genet TYRP1 som bestemmer svart eller brun har også flere varianter. En solid B vil som oftest være svart, mens en tabby (agouti) B vil være brun.

B har også to recessive varianter som fins kun i enkelte raser, sjokolade b og cinnamon/kanel b1. Sjokolade er dominant over kanel. Det betyr at en svart/brun kan være bærer av sjokolade eller kanel, og en sjokolade kan være bærer av kanel – alt etter hva som fins i rasen.

Kombinert med dillusjon får vi enda flere varianter: Sjokolade blir lilla, og cinnamon blir fawn.

BRI Zipp kull8 o b

Kanel og sjokolade kattunger fra (N) Zipp Britisk korthår

Genotype Farge
BB svart, brun (blir blå med dillusjon)
Bb svart/brun, men bærer av sjokoladefarget
Bb1 svart/brun, men bærer av cinnamon
bb sjokoladefarget (blir lilla med dillusjon)
bb1 sjokoladefarget men bærer av cinnamon
b1b1 cinnamon/kanel/sorrel (blir fawn med dillusjon)
Kan DNA-testes Ja: MyCatDNA, VGL, Orivet, Langford, Laboklin

EMS-koder

EMS-kode Farge Gjelder for:
b sjokolade
c lilla
o cinnamon/kanel/sorrel
p fawn
h sjokoladeskilpadde gjelder bare hunnkatter
j lillaskilpadde gjelder bare hunnkatter
q kanelskilpadde (sorrelskilpadde) gjelder bare hunnkatter
r fawnskilpadde gjelder bare hunnkatter

Foto fra (N) Zipp Britisk korthår

En rød katt med oransjgenet O kan ha en hvilken som helst variant av B skjult under det røde.  O-genet vil gi rød/krem katt (Oy hannkatt og OO hunnkatt) uavhengig av om den er genetisk svart/brun/blå, sjokolade/lilla eller kanel/fawn. En hunnkatt som er skilpadde vil vise både rød/krem og fargen på B-lokus.

8. Hvitflekk og helhvitt

Mange katter har forskjellige grader av hvitt på kroppen. Helhvitt og hvitflekk kommer av variasjon i W-lokus på KIT-genet, og nedarves dominant, men har forskjellig grad av penetrans (hvordan det uttrykkes for den enkelte katt).

Helhvit

Helhvite katter har et dominant allel W som hemmer pigmentdannelse, slik at ingen andre fargegener “slipper til”; det gjør hele katten helt hvit. Dette er et dominant arv, og det er knyttet til fare for døvhet, så alle helhvite katter som skal brukes i avl eller til utstilling må ha hørselsattest fra veterinær. Helhvite katter skal ikke pares med hverandre av den grunn. Helhvite katter kan ha blå øyne, og de blåøyde har høyere risiko for å være døve.

Helhvite katter har de vanlige fargene skjult, “maskert”, og vil i avl kunne gi kattunger i mange farger avhengig av hvem de pares med og hvilke gener de selv bærer “bak” hvitfargen.

Dominant hvitflekk

Dominant hvitflekk er en allelvariant på samme lokus som helhvitt, W på KIT-genet. Homozygot hvitflekk vil gi større del av kroppen hvit enn heterozygot, men dette er ikke helt matematisk, og det fins modifiers eller egne alleler som påvirker grad av hvitflekk for høygradig hvitt.

Små hvite flekker og birmahansker

I tillegg til dominant hvitt fins det hvit medaljong eller en enkelt hvit tå, som ikke forårsakes av det samme allelet, men virker enten å være recessivt, kanskje polygent, eller også oppstår spontant og handler om tekniske feil i dannelsen av farge på kroppen.

De perfekte hvite hanskene hos Birma har en egen variant på et annet lokus av KIT-genet, G, og nedarves recessivt. Allelet fins også hos en del andre raser, og en teori er at det kan påvirke dannelse av små recessive hvite flekker. Antagelig har KIT-genet enda flere mutasjoner og varianter som påvirker hvitt hos katter.

 

Genotype Farge
WW helhvit
Wws helhvit og bærer av hvitflekk
Ww helhvit  og ikke bærer av hvitflekk
wsws hvitflekk: van, harlekin eller bicolor
wsw hvitflekk: bicolour eller hvitepoter+bryst/mage
ww ikke helhvit, ikke hvitflekk
Kan DNA-testes Ja: VGL (ny test 2015), Laboklin, MyCatDNA

Hvitflekk-genene har den egenskapen at skilpadder får større flekker av hver farge.

Da man ikke visste at helhvit og hvitflekk lå på samme lokus, bruktes S for å vise hvitflekkgenet.

Disse fargene i EMS-koder

EMS-kode Farge Gjelder for:
w helhvit
01 van: over 75 % hvitt, farge kun på hode, hale og eventuelt en flekk på ene siden eller en pote Alle TUV er 01
02 harlekin: 50-75 % hvitt
03 bicolour: noe under 50 % hvitt, men typisk hvitt bliss i ansikt og hvitt oppover bena. Ideelt skal man se at det er en hvitflekk-katt fra alle sider.
09 uspesifisert hvitt, typisk er hvite poter, mage og bryst, men under 25 % hvitt – bittesmå hvite flekker som medaljong og en enkelt hvit tå dekkes også av denne fargekoden

Øyenfarge hos hvite katter

White blue eyed Wws

White blue eyed Wws

Helhvite katter (w) og katter med høy grad av hvitt (01, 02) blir registrert med øyenfarge.

Risikoen for døvhet er høyere for katter med blå øyne, ofte homozygote for helhvitt eller bærere av hvitflekk.  Les mer om hvorfor man ikke bør pare helhvite katter med andre som har hvitt.

 

EMS-koder øyenfarge

EMS-kode Farge Gjelder for:
61 Blåøyd w
62 gule øyne
63 oddeyed (ett blått øye og et med vanlig farge) w, 01, 02
64 grønne øyne

9. Pointed – masket

Siamesere har det man kaller maskefarge eller points (colorpoint), som betyr at ansikt og ekstremiteter har mørkere farge enn resten av kroppen. Genet kalles TYR, og egenskapen er stoffskifteavhengig,så grad av farge endres ørlite med temperaturen. Kattungene fødes hvite, og maskefarge nedarves recessivt.

Recessivt c fins i flere utgaver, cs for siamesermasket med helt lys kroppsfarge, cb burmesermasket med mørkere kroppsfarge og da bare litt kontrast mellom maske og grunnfarge (sepia).

En kombinasjon av de to maskegen-variantene gir en mellomting kalt tonkanesermasket, og  er altså codominant arv. I FIFe  er tonkanesermasket kun tillatt hos enkelte raser.

Illustrasjonsfoto under arbeid.

Genotype Farge
CC ikke masket
Ccb ikke masket, men bærer av burmesermasket
Ccs ikke masket, men bærer av siamesermasket
cbcb Burmesermasket (sepia)
cscb Tonkanesermasket
cscs siamesermasket (colorpoint)
Kan DNA-testes Ja: MyCatDNA, VGL, Orivet, Langford, Laboklin

EMS-koder

EMS-kode Farge Gjelder for:
31 Burmesermasket (sepia) alle BUR og SIN
32 Tonkanesermasket
33 Siamesermasket alle NEM, RAG, SBI, SNO, BAL, SIA, THA
Pointed - FIFe

Pointed – FIFe

Genene for maske påvirker også øyenfarge, blant annet er siamesere kjent for å ha intenst blå øyne.

EMS-koder for øyenfarge

EMS-kode Farge Gjelder for:
65 Burmeserfarget (grønne og gule) 31
66 Tonkaneserfarget (sjøgrønn eller turkis, kun tillatt hos enkelte raser) 32
67 Siameserfarget (klar blå) 33

Merk at blåøyd siammasket 67 og blåøyd helhvit 61 er genetisk helt forskjellige. Det er bare 61-varianten som gir høy risiko for døvhet.

10. Sølv

Silvertabby Maine Coon

Inhibitor-genet hemmer produksjonen av farge på hvert pelshårstrå slik at det kun er ytterst det kommer farge, innerst er pelsen hvit. Dette gir en effekt som kalles sølv. Hos solide (non-agouti) katter brukes betegnelsen smoke. Sølv er dominant. Noen ganger får sølv en effekt slik at kun det aller ytterste på hårstrået er farget.

Golden

Golden er en effekt som fins hos enkelte raser. Genetikken bak er blant annet rasespesifikk og kan kobles til Corin-genet. Golden er Wideband uten inhibitorvarianten.

Genotype Farge
II sølv
Ii sølv
ii ikke sølv
Kan DNA-testes Test av sølv er underveis (2023) Corin kan testes hos enkelte

EMS-koder

EMS-kode Farge Gjelder for:
s sølv, smoke
y golden
11 shell, chinchilla
12 shaded

EMS Shell Shaded Silver - FIFe

11. Flere faktorer

Amber

Norsk Skogkatt har et eget allel i MC1R-genet for amber effekt som gjør B (svart, brun) gyllenrød, sterkere med alderen. Dette er recessivt og må arves fra begge foreldre for å komme til uttrykk. EMS-koden for dette er t og brukes sammen med n og a, f og g.

Kan DNA-testes Ja: MyCatDNA, VGL, Langford, Laboklin

Russet Burmeser

Hos Burmeser er det oppdaget en variant i MC1R-genet som gir rødlig farge, gradvis ettersom kattungen vokser. Den er oppdaget hos australsk BUR.

Kan DNA-testes Ja: MyCatDNA og flere

Hvitflekk: mitted, Birmahansker og -kiler

Noen raser har egne koder for hvitflekkmønster. En Birma skal ha perfekte hansker på forpotene og kiler på bakpotene, men ikke annen hvitflekk, og dette er “fast” nedarvet gjennom systematisk avl i mange år og fins som et recessivt allel på KIT-genet. For Ragdoll brukes koden 04 for å beskrive en “mitted” katt (har hvite poter) og for Snowshoe brukes koden 05 for å beskrive snowshoe-mønster.

Kan DNA-testes Birmahansker Ja: MyCatDNA, VGL, Orivet, Langford, Laboklin

Wideband – Golden, tipped, shell, shaded

Denne effekten som gir høygradig sølv i kombinasjon med sølv/inhibitor, og golden uten inhibitor, er det fremdeles spekulasjoner rundt. Wideband påvirker uttrykket til sølv, og den virker sammen med agouti-genet. Corin-genet er funnet i golden briter og golden sibirkatter, som to forskjellige varianter.

Kan DNA-testes Corin kan testes: wbbri og wbsib

Rufisme

Rufisme er polygent og legger til en rødfaktor så oransje/røde katter blir sterkere rød, og bruntabby får varmere nyanse av bruntoner, og Abyssineren får sin varme viltfarge. Hos en sølv vil rufisme derimot kunne få sølvet til å se “skittent” ut med rustfarget skjær i pelsen. En blåtabby vil også få kaldere og klarere blå med lav rufismefaktor.

Kan DNA-testes Nei

Karamell (dilute modifier)

Denne faktoren er omdiskutert, men det har vist seg å være en genetisk faktor. “Dilute modifier” dm (EMS m) virker kun på dillusjonsfargene og gir et varmere skjær, slik at blå og lilla får “karamell” og “aprikos” uttrykk. Det eksisterer hos orientalske raser og eventuelle andre som er basert på disse, og er tillatt i blant annet GCCF.

Kan DNA-testes Nei

Skilpaddegutter

Hannkatter med kromosomfeil eller andre tekniske feil kan være skilpadde. Dette er svært sjeldent.

 

Les også om langhårsgener

Takk til oppdrettervenner for lån av bilder!

12. Lokus

På et gen som bestemmer en egenskap ligger det lokus – selve stedet på genet der egenskapen blir kodet.

Alle katter har alle lokus, og for å vite alt om kattens fargegener må vi gå gjennom alle lokus et for et og se hva slags anlegg – allel – katten har der.

Lokus Egenskap – farge – mønster
O-lokus Oransj – rød, krem
A-lokus Agouti – mønstret, solid aa
Mc-lokus Mackerel – tigret   Uklart om det er en modifier
Sp-lokus Spotted
Ti -lokus Ticked
D-lokus Dilusjon dd – lyse varianter av fargene
B-lokus Sjokolade b og kanel b1 – varianter av svart/brun
W-lokus Helhvitt W og dominant hvitflekk ws – van, harlekin og bicolour
G-lokus Birmahansker gg – mutasjonen fins også hos en lang rekke raser
C-lokus Masket – siamesermasket cs, burmesermasket cb, albino c
I-lokus Sølv, smoke –  wideband og golden er varianter med uklar arv
Wb Wideband, gir chinchilla, shaded, shell, tipped og golden

Testing av genene

Gentesting er en ny vitenskap, og foreløpig er det ikke så mange gener som er kartlagt og dermed lar seg teste. Om noen år vil nok derimot full gentesting av hele kattens genom (alle genene) være mulig og en del av usikkerheten rundt kattefarger vi opplever i dag være uaktuell.

Kan pr i dag testes:

 • Agouti (Aa)
 • Dillusjon (Dd)
 • Colorpoint/maske/albino (C, cb, cs, c)
 • Sjokolade og kanel/cinnamon/sorrel (B, b, b1)
 • Amber (ee)
 • Birmahansker (gg)
 • Helhvit/dominant hvitflekk (W, ws, w)  –  hos VGL, Laboklin og MyCatDNA
 • Corin (golden)
Tester finnes hos flere laboratorier

Noen tilbyr gunstige pakker, ikke alle tester alt, så undersøk hva du vil ha svar på før du bestiller:

Kan ikke testes foreløpig:

 • Sølv (s) – kommer
 • Tigret/klassisk tabby (23, 22)
 • Spotted (24)
 • Ticked (25) – er mulig teste noen steder
 • Rød (oransjgenet) – kommer
 • Rufisme
 • Wideband (shaded, shell)

Sølv er spesielt problematisk å vurdere hos katter med dillusjonsfarger.

Hvitflekk er også iblant problematisk, siden ekte hvitflekk arves dominant (kan DNA-testes), mens små hvite flekker som medaljonger (lockets), knapper på mage (buttons) og hvit enkelt-tå ikke dannes eller arves på samme måte; det kan oppstå spontant som en feil i pigmentdannelsen.

 

Les og lær mer

Det fins mer informasjon om fargekodene på nettsidene til FIFe der figurene er hentet fra.

FIFes komplette liste over EMS-koder (PDF engelsk, tysk og fransk)

FIFes skjemaoversikt over alle EMS fargekoder i A4-format

Referanser

Amstrup, Ole. 2012. “Genetik hos katte“. Artikkel i Aristokatt 3-2012.

Cooper, MP. 2006. “White spotting in the domestic cat (Felis catus) maps near KIT on feline chromosome B1” In: Animal Genetics. April; 37(2): 163–165. doi: 10.1111/j.1365-2052.2005.01389.x

David. 2014. “Endogenous Retrovirus Insertion in the KIT Oncogene Determines White and White spotting in Domestic Cats.” In: Genetics. Vol. 4, Oct 2014.

Eizirik. 2010. “Defining and Mapping Mammalian Coat Pattern Genes: Multiple Genomic Regions Implicated in Domestic Cat Stripes and Spots” Genetics. 2010 January; 184(1): 267–275.

Lyons, Leslie. 2005. “Chocolate coated cats: TYRP1 mutations for brown color in domestic cats.” In: Mammalian genome. 2005 May;16(5):356-66.

Vella, C. 1999. Robinson’s Genetics for Cat Breeders and Veterinarians. Fourth Edition. Edinburgh: Butterworth-Heinemann.

Eksempler på farger og koder

Comments are closed.