Renraset – Purebred MCO

Renraset Maine Coon – Purebred Maine Coon?

av Anne Marit Berge, WesterosCat Maine Coon

Hva er kriteriene for å være en renraset rasekatt? Hvor renraset er de forskjellige Maine Coon i dag? Hva kan historien til Maine Coon fortelle oss, om kattene rasen er bygget på?

Foundation – de første registrerte kattene

Alle raser starter med “foundation stock”, novisekatter uten stamtavle, men med akseptert bakgrunn for å bli godkjent i rasen og registrert i en stambok. Slik starter rasekattene våre. Kravet de fleste oppdrettere setter for en korrekt novisekatt for Maine Coon, foundation, er at den har opphav fra det nordøstlige Amerika, staten Maine og resten av New England i USA og grenseområdene Canada, ved Atlanterhavskysten og rundt de store sjøene.

Foundation-kattene er markert i PawPeds database med opprinnelsesland (og ofte stat) i firkantklamme bak navnet, slik som [Maine, US]. For kattene lagt inn i PawPeds kan man klikke på “Foundation” for å få opp en liste over alle Foundation-katter som ligger bak den enkelte katt.

Maine Coon har vært kjent som naturrase siden 1800-tallet, der man snakket om de store raggete bruntabbyene som holdt til i Maine. Først sent på 1960-tallet begynte systematisk innsamling og registrering av kattene i stambok: De første Maine Coon Foundation. Framover mot 1980-årene ble det samlet inn og registrert flere hundre foundation-katter F1.

Fem foundation-katter og deres avkom ble ekstremt populære utover 1970- og  80-tallet, og tross stor genbase til å begynne med, så har de fleste MCO i dag 70-75 % av sine gener fra disse fem mest populære, Top 5 foundation.

 • Andy Katt of Heidi Ho – født 6. april 1969, fra Maryland
 • Bridget Katt of Heidi Ho – født 10. april 1969, fra Florida, langhårskatt med perseropphav
 • Dauphin de France of Tati-Tan – født 20. mai 1967, fra New York state
 • Tatiana of Tati-Tan – født 24. des 1965, også fra New York state
 • Whittemore Smokie Joe – født omkring 1965, den eneste av disse “Top 5” som faktisk er fra Maine

Det ble også tatt inn Foundation fra vestlige stater som Idaho, midtvesten som Wisconsin, og så langt sør som Pennsylvania og Virginia. Det ble samlet inn mange noviser gjennom hele 70- og 80-tallet.

The Maine Coon Heritage Site (del av PawPeds) har intervjuer med mange av de tidlige katteriene og oppdretterne.

 

Nyere Foundation etter 1990

Det er fremdeles åpent for å ta inn noviser, foundation i rasen, i flere forbund. Kattene bør ha opphav i de aktuelle områdene i nordøstlige USA eller Canada, og de må ikke mistenkes være rømte rasekatter, eller blandingskatter med MCO bak, men helst være fra øde bondegårder i områder som minner om der rasen oppsto. De fleste nyere Foundation-katter er innhentet på landsbygda i Maine, New England og områdene rundt, og kanadiske stater som grenser mot USA. Disse kattene ligner ofte veldig typemessig på de første registrerte Maine Coon.

I FIFes reglement heter det:

The Novice class is only open to longhaired cats born in Northeast America. Their origin must be proved officially by documentation.

Etter at mange av de eldre foundation-linjene nesten er forsvunnet fordi noen få ble sterkt favorisert, er muligheten for å ta inn nyere foundation viktig for å unngå for liten genbase og for høy innavl i rasen.

Noen oppdrett som Thunderpaws og Dirigo i Maine har tatt inn foundation fra 80-tallet og helt til i dag, altså både gammel, opprinnelig foundation og nyere noviser, basert på de samme prinsippene.

Maine Coon renraset med foundation i 4 generasjon

Fleming F4-katt med mange nyere Maine foundation-katter bak i stamtavlen

 

Foundation/novisekatter fra andre kontinent

Maine Coon er altså en naturrase med opprinnelse i det nordøstlige Amerika.

I stamtavledatabaser for Maine Coon ser vi likevel linjer etter noviser registrert i Tyskland, Italia, Russland, Ukraina og andre land. Dette kan være alt fra huskatter med ukjent bakgrunn som er tatt inn i rasen, eller uregistrerte Maine Coon, eventuelt krysninger MCO og huskatt eller andre raser. EMS kan være DOM (huskatt), HCX (ukjent huskatt), XLH (ukjent langhår) eller MCO (hvis den er godkjent novise av en dommer). Det er opp til hvert enkelt forbund og stamboksystem å avgjøre hva som godkjennes registrert.

I stamtavledatabasen PawPeds fins disse novisekattene med “feil” bakgrunn og opphavsland utenfor Amerika. De blir registrert som XLH, det samme blir deres avkom i 4 generasjoner.

 • Belgia
 • Italia
  • Isis XLH ns 21 – født på tidlig 90-tall (noen få avkom i dag)
  • Missy XLH ns 21 – født på tidlig 90-tall (noen få avkom i dag)
  • Moustique XLH n 21 – født på tidlig 90-tall (noen få avkom i dag)
 • Russland
  • Lacis  XLH * 09 – født på 80-tallet (mange avkom i dag)
  • Minka XLH a – født på 80-tallet (mange avkom i dag)
  • Puka XLH ns – født på 80-tallet (mange avkom i dag)
 • Tyskland
  • CH Anika Pery-Boy XLH a 09 23 – født før 1990 (mange avkom i dag)
  • EC Anika Pinky Girl XLH a 21 – født før 1990 (mange avkom i dag)
  • EC Levty-Boy  XLH n 09 – født før 1990 (mange avkom i dag)
  • Tabsy Mauskewitz – født omkring 1990 (ingen kjente avkom i dag)
  • Alf  XLH d – født før eller omkring 1990 (flere avkom i dag)
 • Ukraina
  • Katya XLH n 21 – født på 80-tallet (flere avkom i dag)
  • Nikita’l Markiss XLH ns 03 61 – født 2016, blåøyd ikke koblet til W-lokus (totalforbudt i FIFe)

I WesterosCat oppdrett anvender vi aldri katter fra noen slike falske “foundation”-linjer.

Andre raser krysset inn i Maine Coon-rasen

Maskegenet (siammasket cs) oppsto for hundrevis av år siden i den eldgamle rasen Siameser, og alle maskeraser har dette fra SIA-mutasjonen. Mutasjonen fins også i en del gamle MCO-linjer fra tidlig foundation tilbake til noen av de første foundationkattene på 60-tallet, siden maskede katter har spredt seg i vanlig huskattpopulasjon over Amerika før man begynte registrere Maine Coon. En av kattene fra opprinnelig foundation som mistenkes være bærer av colourpoint er  De Richelieu White Fox MCO w 62 – født omkring 1970 og med mange avkom i dag i tradisjonelle linjer.

Maskegenet er altså recessivt og kan ligge skjult i hundrevis av generasjoner, inntil det plutselig dobles – eller man DNA-tester og oppdager det. Maskefarget Maine Coon er ikke tillatt.

I noen tilfeller er det gjort rasekrysning med maskeraser som Birma og Siameser inn i Maine Coon-rasen. Noen av disse er kanskje mulige opprinnelige testparinger for å få fram masken, før dette kunne DNA-testes. Disse maskede kattene har vært krysset inn i Maine Coon:

Hellig Birma SBI

Anais de Avaux De Colline SBI n – (ingen kjente avkom i dag)

Siameser SIA

Cala Guya Lalo’s Andante  SIA a – (mange avkom i dag)

Somali SOM

Benvenida Squirrel Osiris – (ingen kjente avkom i dag, mulig en testparing?) Det er uklart hvorfor denne Somalien ble krysset inn i Maine Coon. Den har ingen registrerte avkom i dag.

Ticked mønster fra ABY/SOM

Ticked agouti stammer fra rasen Abyssiner og Somali (langhårs-Abyssiner), og i alle andre raser der det fins ticked mønster, så er innkryssing av Abyssiner/Somali opphavet. Ticked ble brakt inn i Maine Coon-rasen for å få en tydeligere silver shaded look  og gjennom Marala oppdrettet.

Katten Cork Felix MCO ns 11 født 1977, etter  foundation-kattene Snowball [US] MCO ns 11 og Fluffy [US] n ligger bak alle ticked MCO i dag. Disse F1-kattene er etter innkryssing med Abyssiner-linjer.

from Anneke Kuys Patchwork cattery NL

Ticked Maine Coon er tillatt i FIFe, TICA og en del andre forbund, men ikke i ACFA, GCCF og andre.

 

Rykter om andre raser

Perser?

Det antas at det har vært krysset inn “Angora” (gammelt navn på alle langhårskatter av Persertype, ikke rasen Tyrkisk Angora) i forskjellige linjer av Maine Coon. En del MCO-linjer har veldig mye pels og med mer jevne lengder enn semilanghårs Maine Coon skal ha. Top 2 katten Bridget Katt of Heidi Ho var en smokepadde fra Florida og hadde neppe noe med Maine-katter å gjøre, og ville kunne beskrives som en langhår, Perser. Da Heidi Ho-oppdretteren flyttet til Tyskland i 1975 med kattene sine, så ryktes det også at det ble paret med Persere (som da var moderate i type mot i dag) for å danne de “gamle tyske linjer”.  Hvorvidt dette stemmer er i dag vanskelig å verifisere, og kanskje bare et rykte. Nyresykdommen PKD1 (DNA-mutasjon) som bare fins på Perser og relaterte raser, kan om den oppdages på Maine Coon i så fall spores til slike innkryssinger.

Blåøyde ikke-hvitt?

Det fins oppdrettere som forsøker få fram blåøyde Maine Coon, som ikke er helhvite eller highwhite, og det er da antagelig krysset inn “nye” raser der spesielle mutasjoner finnes. Dette er ikke god skikk i Maine Coon-avlen, og skal være forbudt i de fleste forbund. Dessverre vil noen oppdrettere ønske å “lage noe nytt” og endre rasen til det ugjenkjennelige. I FIFe er slike blåøyde katter totalforbdt. De forbindes også med syndromer som gir helserisiko.

 

Oppsummering

Så hvor renraset er en Maine Coon i dag? Vi ser at selv med de mest tradisjonelle linjene med høy andel Heidi Ho-katter, så er opphavet til rasen ikke fullt så entydig som en del vil ha det til. Mange er kritiske til “ny foundation”, men er kanskje ikke klar over hvor blandet resten av foundation for rasen egentlig er. Kriteriene for ny foundation settes av de fleste oppdrettere mye strengere enn det var da rasen begynte registrere på 60-tallet, og oppdrett som jobber med nyere linjer er forhåpentligvis svært nøye med omfattende gen- og helsetesting, siden det ligger ukjente katter bak.

Mine egne begrensninger i oppdrettet her er først og fremst disse:

 • Foundation fra annet enn nordøstlige Amerika bør ikke tillates
 • Blåøydmutasjoner ikke forårsaket i helhvitt/highwhite bør ikke tillates
 • Vi jobber ikke med ticket eller shaded i vårt oppdrett

I Westeros Maine Coon jobber jeg gjerne med utvalgte, nyere Foundation-linjer, i forsiktig omfang, og da med fokus på at disse skal tilføye rasen noe, i tillegg til å øke genpoolen på sikt. En renraset Maine Coon kan godt ha nyere foundation bak i femte generasjon med komplett stamtavle i fem generasjoner. Med ny foundation i de fire første generasjonene er katten på kontrollstamtavle og fremdeles i linje “under arbeid”. Det er da viktig å vite mest mulig om bakgrunnnen til F1-kattene som tas inn, og se over tid hva de gir av avkom videre, om de gagner rasen. For mer tradisjonelle linjer Maine Coon vil det kunne være 10, 12 og opptil 13 generasjoner bak til foundation-katter. Det er altså aldri veldig langt tilbake til foundation-kattene i rasen.

 

Kilder og bakgrunn

Maine Coon International: The Breed’s History in 9 Small Chapters by Henning Müller-Rech

Messybeast by Sarah Hartwell

PawPeds Maine Coon Heritage Site

Comments are closed.