Your new kitten – Kattungen din

Congratulations on your new kitten – Gratulerer med ny katt!

Read about how you can prepare and make the change best possible for your new kitten to settle in its new home. Short English version below.

Les om hvordan du kan forberede og gjøre tilvenningen til nytt hjem best mulig for kattungen.

 

Før kattungen hentes hjem:

Det viktigste som må være på plass før kattungen kommer er:

  • transportbur eller -bag
  • dokasse – gjerne to
  • klorebrett eller klorestativ
  • skåler til mat og vann
  • soveplasser, gjerne en hule, og gjerne et sammenbrettet vaskbart teppe i en sofa

Mat

Med kattungen følger det med prøvepakker på fôret vi bruker. Det er en stor fordel at katten får spise det den er vant til i den første perioden. Om man ønsker endre fôr kan man gjøre det gradvis etter noen uker. Katter liker ikke brå endringer, og ukjent mat kan gi løs mage.

Kattungen har hos oss hatt fri tilgang til tørrfôr. De fleste typene fåes i dyrebutikker eller nettbutikken Zooplus.

En til to ganger om dagen gis våtfôr: Bozita «biter i saus», Mjau poser og boks, eller lignende fullfôr uten korn, salt og sukker. Råfôret Vom er også veldig bra. Andre våtfôrtyper går også bra, men over tid bør man unngå varianter som inneholder sukker og salt.

Katter er rovdyr og trenger animalsk føde. Man kan råfôre, gi våtmat og tørrfôr, gjerne i en kombinasjon. Spesielt for tørrfôr er det viktig at det er et kvalitetsfôr med høyt proteininnhold, og vi fraråder sterkt å gi kattemat fra vanlig dagligvarebutikk. Det som selges i dyrebutikk eller via veterinær har høyere kvalitet og er mye drøyere i lengden.

Katter skal alltid ha rent og friskt vann tilgjengelig. Vannskåler plassert i forskjellige rom er lurt, gjerne en på badet. Merk at mange Maine Coon liker å plaske med vannet og kan søle en del, så underlag som tåler vann er en fordel. Skobrett fra Biltema eller IKEA er fine som underlag. Mange katter liker også drikke fra rennende kran.

Vannskål bør være plassert minst en meter unna matskålene. Katter vil instinktivt unngå vann nær maten, fordi vannet da kan være kontaminert.

Les mer om kattemat og fôring

 

Vannfontene i keramikk

Vannfontene i keramikk fra Lucky Kitty

Do og sand

Dokasse bør stå klar, og særlig i starten er det lurt å ha minst en ekstra. En dokasse kan være en enkel plastbakke med litt høye kanter, så sanden eller perlene ikke graves utover. Det fins dokasser med lokk eller lavere varianter med skjermet kant. En tynn dørmatte foran dokassen er lurt for å samle opp eventuelt søl.

Det er sterkt anbefalt å ha samme type kattesand som kattungen er vant til fra oppdretter, for å unngå misforståelser om hvor doen er i starten. Om man vil kan man bytte gradvis senere. Kattunger herfra er vant til katteperler, silikaperler som fins i flere merker, f eks «Trackless Litter Pearls» eller «Frosty» fra Dogman. Disse absorberer urinlukt raskt. Avføring fjernes med hundepose etter hvert og minst en gang daglig. Rør rundt med dospaden i bunnen av kassen for å hindre at fukt og urin samles der, og slik at alt absorberes. Når den hvite sanden er blitt gul og ikke absorberer lenger er det på tide å bytte den ut.

En del katter foretrekker myk klumpesand, og EverClean uten parfyme er en bra sand som fåes i mange dyrebutikker eller på nettet.

Soveplass

Noen trygge og gode soveplasser er det lurt å forberede, og mange kattunger like å sove i høyden. Saueskinn er ofte en favoritt, eller et sammenbrettet pledd i et hjørne av sofaen i nærheten av der du sitter. I røyteprioden er det lurt om katten allerede er vant til å sove på et vaskbart teppe. Katten finner nok sine egne favorittsteder også.

Kloring

En god klorestokk, gjerne et kloretre som stimulerer til klatring, bør være klart når kattungen kommer. Ellers er faren stor for at kattungen finner et fristende møbel å klore på, og å endre en vane er vanskeligere enn å etablere en god vane fra start. Møbler i ullstoff som kan være ekstra fristende å klore på kan man på forhånd spraye med duft som virker frastøtende på katten.

Har du tenkt kjøpe klorestokk eller klatremøbel: sjekk diameter på selve stokkene. En voksen Maine Coon trenger kraftig stativ for ikke å velte det, og stokker på minst 12 cm i diameter anbefales. Danske Kattens No.1 og polske Drapaki Rufi har solide kloremøbler. Vis kattungen hvor den skal klore ved å forsiktig føre poten mot stokken eller brettet, og gi ros når den bruker det selv. En katt som skal være innekatt vil trenge et større klore- og klatretre, mens katter som får gå fritt ute kanskje ikke har behov for mer enn en enkel stokk.

Utstyrsliste

Det er en del man har bruk for, og mulighetene er mange. For de fleste saker fins alt fra enkle billige løsninger til designvarianter.

  • reisebur i plast eller myk bag
  • dokasse og sand
  • klorestokk eller –møbel
  • soveplass: tepper eller hule
  • matskåler i metall eller porselen
  • vannskåler eller vannfontene, i metall eller porselen
  • en potte med kattegress; kjøp gjerne frø og så selv
  • kam og børster
  • klosaks

Flere ting man kan ha bruk for:

  • Feliway spray eller diffuser som utsondrer «vennlighetshormon»
  • Spray med «get off»-duft som gjør at katten holder seg unna og ikke klorer, f eks på sofahjørne osv
  • Furminator karde/børste som drar ut underull – for katter med ekstra mye pels som lett tover seg
  • Microchip-styrt kattedør for å unngå fremmede katter inn – for katter som får gå fritt ut

Regler og sikkerhet

Det er veldig god idé å tenke gjennom på forhånd hvilke regler som skal gjelde for katten. Skal soverommet være kattefri sone? Om katten mates to ganger fra matbordet, har den allerede lært seg å tigge. Noen få faste regler som følges fra første dag er smart.

Kattungen trenger kattungesikret hjem på samme måte som småbarn trenger barnesikring.

  • hvite Mac-ladere og lignende er særdeles fristende for en katt. For å forhindre biting på dem, kan man smøre dem inn med sitronsaft eller peppermynteolje.
  • glatte og åpne trapper kan være skumle
  • giftige planter: se liste fra Agria Dyreforsikring
  • snorer, hårstrikk og tynne tau kattungen har spist er dessverre ofte årsak til en del operasjoner for små katter – gjem strikketøyet
  • varme kokeplater – sett gjerne kjelen tilbake på platen mens det kjølner
  • åpne vinduer
  • saker som kan falle ned – kattunger herjer rundt og kan rive ned ting. Pass på at det ikke fins gjenstander som kan falle ned og skade katt eller mennesker, eller bli knust.
  • vaskemaskin og tørketrommel – venn dere gjerne til å kikke inni før den settes på
  • levende lys
  • toalettet – en kattunge kan hoppe i og drukne siden den ikke kommer seg opp; venn dere til å ha lokket igjen

Fluejakt i vinduskarmen er gøy, men kan gå ut over potteplanter og pyntegjenstander.

Skal katten ha tilgang til soverommene i huset? Er det greit om den går på kjøkkenbenken og spisebordet?

Forbudte rom bør enkelt og greit ha dørene igjen. Om katten hopper opp på bord og benker hvor den ikke skal ha tilgang, så dytt den forsiktig men bestemt ned igjen med baksiden av hånden hver gang samtidig med et strengt «Nei». Ved sterkt uønsket adferd kan man bruke en spruteflaske med vann, og gi katten en sprut samtidig med «Nei», i gjerningsøyeblikket. Husk at det er for sent å kjefte i etterkant, da skjønner ikke katten noe.

Første dag i nytt hjem

Når dere kommer hjem med katten: Åpne reiseburet i “hovedrommet” (stua, gangen) der doen er, ha dører lukket slik at katten oppdager et rom av gangen. Bor man stort, er det greit at katten har tilgang til bare deler av boligen de første dagene, og blir kjent i ett rom av gangen.

Når katten går ut av buret, løft den forsiktig opp i doen, med en gang. Lag gravebevegelser så kattungen hører lyden. Den går sannsynligvis ut igjen, men nå vet den hvor doen er. Om du har samme type sand/strø som katten er vant til er det ekstra lurt. Tilsvarende med vannskåler og matskåler. Rekkefølge: Vise fram do, vise fram kloresaker, vise fram vann – og til slutt maten.

Katter er renslige av natur, og er kresne på plassering. En god regel er at det skal være minst en meter mellom hver av dokasse, vannskåler, matskåler og soveplass. Vann som står for nære maten vil katten instinktivt oppfatte som forurenset.

En katt i nytt rom går gjerne langs kantene i gulvhøyde først, snuser og utforsker, etter hvert også i høyden. En redd og utrygg katt søker seg under møblene, det bør man tillate. Den kommer fram når den er trygg. Viftepinneleke kan lokke den fram, og å sitte på gulvet uten å gi katten oppmerksomhet gjør ofte at den oppsøker deg.

Kattungen vil savne søsken og mor, og kan bli stresset av forandringen. Kanskje den gråter/piper om natten og vil ha selskap. Gi den mye oppmerksomhet de første dagene så den knytter seg til sin nye familie. Viftepinnelek med eier er et tips. Merk at «fiskestangleker» kun må brukes av eier og ikke overlates katten alene, den kan skade seg ved å surre seg inn i trådene. Om den er gjemt i skapet er det ekstra moro når den taes fram.

Aktivitetsleker

Skal kattungen være alene hjemme om dagen? Da er det lurt å ha noen aktivitetsleker så den har litt å holde på med om den ikke sover. Strikkleke til å henge i døråpninger eller taket er gøy. Forskjellige leker der katten skal fange en mus i en labyrint fins også og kan være morsomme. Se i din dyrebutikk eller på nett for idéer.

En fin sitteplass ved et vindu er mange katters favoritt. En fuglemater på utsiden kan være spennede for katten, bare pass på så jaktinstinktene ikke tar over og det fins noe i karmen den kan rive ned.

Ettersom katten vokser vil den nok sove store deler av tiden den er hjemme. Husk å gi den masse oppmerksomhet og lek med den ettermiddag/kveld når dere kommer hjem.

Andre katter eller dyr

Er det andre katter fra før i hjemmet, bør man kanskje vente noen dager før de introduseres for hverandre, og bruke tid på å bli gradvis kjent. Det fins flere triks: Lukte på hverandres tepper og saker før de faktisk møtes, se hverandre i bur eller gjennom glassdører først, osv. Feliway diffuser anbefales. Mange katter vil lett godta en kattunge, men se an den voksne kattens personlighet og behov. Hund er som oftest heller ikke noe problem, men pass på ikke å la dem være alene sammen inntil de er godt kjent og vennskap etablert.

For katter som ikke er vant med til å være sammen med andre kan Jackson Galaxys trinn-for-trinn metode være en god løsning.

Kattunger og småbarn

Barn bør lære hvordan de skal løfte katten, med støtte under framben og bak. De må lære aldri å forstyrre når katten spiser eller sover. Mest kosete kontakt er når kattungen er trøtt og kan roe seg på fanget. Det er lurt å lære barna å leke med katten med viftepinner/fiskestangleker som gir liten risiko for «feil» biting og kloring. Det er viktig at de forstår de må passe seg for klør under lek, og få forklart at katten ikke kan skille mellom bytte og hender som kommer i veien når den er ivrig.

De første ukene

De første månedene fra katten kommer er det lurt å bruke tid på å lære den det man ønsker den skal kunne og gjøre senere. Kattunger er tilpasningsdyktige. Alt som forventes av katten senere kan øves på:

  • kloklipping
  • børsting og kamming
  • bading/dusjing
  • venne seg til sele for å kunne gå ute etter hvert
  • kjøre bil i buret
  • dra til veterinæren (kattunger fra oss har vært hos veterinær minst to ganger og er grunnvaksinerte)

Vær tålmodig, men bestemt, og bruk tid med kattungen, så kan den lære mye!

Pelsstell og bading/dusjing

Maine Coon har litt forskjellige pelstyper, noen får lettere floker enn andre. Det er lurt å venne katten til litt lett greing med en god stålkam jevnlig, slik at den blir vant til det og man får ut flokene om de kommer når katten blir eldre. Typiske steder for tover er i overgangen mellom buken, forbena og bakbena, og bak i «buksene».

Klørne på en innekatt bør klippes litt ca annenhver uke. Forsiktig så du bare tar det ytterste og ikke kommer bort i nerven i kloen. For en katt som går ute må man se an hvor lange klørne blir og hvor mye de slites. Lange krumme klør er ubehagelig for katten. Det er lettest å klippe klør når katten er litt trøtt.

Før kattungen reiser fra oss er den badet en gang for tilvenningens skyld. Da er den dusjet, vasket med en shampoo for kattepels, og skylt godt før tørket i et mikrofiberhåndkle.

En kattunge trenger egentlig ikke bades annet enn litt bak om den har hatt uhell eller har møkket seg til, men det er lurt å starte med tilvenning. Enkelte Maine Coon har veldig lang pels med mye underull, og da kan jevnlig/månedlig bading med avfettingsmiddel være til stor hjelp. Om man er redd for allergi kan det også være aktuelt å bade katten opptil annenhver uke. De fleste Maine Coon kan ha godt av et bad eller to i den verste røyteperioden – da spares hjemmet for en god del kattehår. Bading før en utstilling krever mye mer; om det er aktuelt så se egen side om det.

Les mer om pelsstell og bading

Hos veterinæren

Alle katter bør få årlig veterinærkontroll med vaksine, tannstell og det som trengs. Revaksinering etter de første vaksinene etter veterinærens anbefaling (se i passet for dato). Les mer om vaksiner og revaksinering.

Dersom katten blir syk eller får en skade skal den så klart få veterinærhjelp. Det fins en del informasjon på nettsidene til Agria om hva man kan gjøre som førstehjelp om noe skjer.

Det er lurt å ha notater om kattens helse og eventuell behandling og medisin i mappen med kattens papirer. Da kan man gå tilbake og sjekke når katten fikk behandling sist, hvilke symptomer, hvilke medisiner osv.

Kattehår …

Børster og skurekoster er geniale til å «karde» vekk kattehår fra tepper og møbler. Det er mye mer effektivt enn støvsugeren. Fra røffere stoffer, klatrestativer, plysjpels og saueskinn kan man bruke en billig kattekarde til å dra vekk løshår.

Kattehår som setter seg på klær og sengetøy kan ofte «tove» seg i vaskemaskinen så klær kommer ut med kattehårnupper. Et triks er å legge et stykke tynn skumgummi i maskinen sammen med sengetøyet eller klærne. Det kan tiltrekke seg hårene og hårknutene fester seg der i stedet. Jysk i Danmark produserer tynne engangskluter på rull beregnet på baby, disse er supre, og kan kjøpes på nett. Sammenkrøllet aluminiumsfolie i tørketrommelen kan også få lo av hår vekk fra klær og sengetøy.

I røyteperioder minsker man håravfallet ved å børste og kamme daglig. Bading i den verste perioden vil også få skylt vekk mye av det overflødige håret i pelsen. Enkelte katter har mye underull, og da kan en Furminator-børste være effektiv for å dra av ulla. Det ødelegger eventuell utstillingspels, men er bra for katter med pels som tover seg lett.

Katter kaster opp hårballer, noe som kan se ekkelt ut men er ufarlig. Tilgang til kattegress for en innekatt letter fordøyelsen av hår.

Lære være ute – etter fylte ett år

Hvis katten skal få lov til å være ute etter hvert, er det lurt å starte tilvenning der også gradvis. Første trinn er å lære bruke sele. Selen kan tas på hjemme inne for tilvenning først, uten koppel. Deretter bruke koppel inne og øve på å gå med båndet på. Så kan man være ute med katten i bånd fram til den er rundt et år gammel.

Fra ca et års alder, når katten er litt kjent med området rundt huset så kan sele og bånd tas av mens dere utforsker nærområdet sammen. Katter liker ofte være ute med eierne og følge med på hagearbeid, og bor man slik til at det er mulig kan man rusle en tur sammen på skogstier. Vær likevel obs på at den vanligste dødsårsak for yngre katter er påkjørsel av bil. Fins vei med mye biltrafikk nær hjemmet er det ikke anbefalt å la katten være ute uten sele og bånd. La aldri katten stå bundet, den kan vikle seg inn i båndet.

Eventuell forebyggende behandling før uteliv kan være flåttmiddel, og eventuelle ormekurer etter behov dersom katten dreper og spiser bytte.

En balkong sikret med nett, eller en enkel luftegård utenfor et vindu, satt sammen av hundegårdelementer, er gode og trygge alternativer til å slippe katten ut der det ikke er trygt.

Forskjellige problemer man kan støte på

Mageproblemer

Katter blir lett løse i magen ved forandringer. Det kan behandles ved å gi probiotika som Zoolac, som fås kjøpt hos veterinær eller i nettbutikk. Dersom mageproblemene fortsetter, bør veterinær kontaktes. En katt som får gå ute og som fanger bytte og spiser det, bør få ormekur mot innvollsorm.

Avføring eller urin utenfor dokassen

Om katten har gjort i fra seg på gulvet, så straff den aldri. Da er det en årsak til det som man må finne ut av. Noen katter er ekstra kresne på at det skal være rent i kassen: bruk gjerne flere dokasser på forskjellige steder rundt i huset. Andre katter er kresne på sand. Se på plasseringen av kassene, de bør stå på steder hvor katten føler seg trygg og litt skjermet. Kassene bør også stå et godt stykke unna mat og vann.

Her er min liste med triks, i prioritert rekkefølge, for å finne ut av hvorfor katten gjør sitt utenfor doen:

  • Antall doer minimum antall katter + 1 – altså 3 doer hvis man har to katter
  • Bytte sand til den mykeste klumpesanden – katters naturlige habitat er ørkensand
  • Rense doen for bæsj og tisseklumper umiddelbart/så raskt som praktisk mulig
  • Ha flere typer do: Med og uten lokk, lave og høye
  • Vurdere stressreaksjoner som handler om noe helt annet enn dovaner: konkurranse med andre katter, endring i rang, trusler fra utekatter, flytting, endring i hjemmesituasjon
  • Veterinærbesøk for å utelukke urinveisproblemer, bakteriell infeksjon, krystaller
  • Veterinærsjekk for andre helseproblemer som kan gi utslag i atferdsendring, artrosesmerter, vonde tenner
  • Stimulere katten mer (spesielt om det er innekatt): Leke aktivt med fiskestangleker eller laserpeker minst 10-15 minutter daglig (gjerne delt i flere økter)

 

Les mer:

Professor Bjarne Braastads bok «Katten – atferd og velferd» er interessant lesning, og kan gi svar på mye av katters typiske oppførsel. Hans forelesninger om katteatferd (etologi) ligger på YouTube og er både morsomme og lærerike.

Katterådgiver Susanne Hellmann Holmström i Sverige har også videosnutter og bøker om katt, og løsning på små og store katteproblemer. Se etter bøkene hennes på biblioteket.

Veiledning om hold av katt

Lykke til med kattungen!

 

3,5 weeks

3,5 weeks

Before taking your kitten home

The most important things that need to be prepared before taking your kitten home with you are:

  • quality food
  • litter box
  • scratching posts
  • sleeping places

Cats are carnivores and need high quality food to stay well and healthy. Check with your breeder what kinds of food your kitten is used to, and make sure you start with the same food, to make the transition to a new home as easy as possible. If you choose to raw feed your cat, there is a lot to learn in order to make sure the nutritional needs of a cat is met, so good literature and contact with breeders who have experience and knowledge about this is necessary. There are a lot of high quality dry food and wet food developed for cats on the marked, too.

You need to have a litter box and the sand type the kitten is used to ready for it when it arrives, and make sure you show the box to the kitten first thing when you bring it home. Some safe and cosy sleeping places should be prepared, and most kittens like to sleep high up on shelves, and on soft bedding like sheepskin, but expect the cat to find its own places all over the house.

A good scratching post, preferably a tall one to stimulate climbing should be ready when the kitten comes, otherwise it will start using your furniture, and changing habits are harder than teaching the correct alternative right away.

Tips and ideas for things, toys, food and more.

 

Rules and safety

It is probably a good idea to think thoroughly through what rules your cats should have, any forbidden places etc? Do you intend to keep your bedroom a cat-free zone? If you feed a cat twice from your table it will have learnt that this is OK, so make sure you make rules and stick to them from the first day.

A kitten needs a kitten-safe home, just like small children need to have their home ‘child-proof’. Pay special attention to:

  • electrical cords and installations
  • slippery floors and stairs
  • poisonous plants
  • strings of all kinds
  • anything that could fall down

Look around your home and think of how active a kitten is, and see what should be adjusted before its arrival.

The first weeks

When you have got your new sweetie home, spend the first months and weeks to teach it everything you want it to learn and do later in life. The first months you should do activities that is expected of the cat later, like:

  • cutting claws
  • brushing
  • bathing
  • walk in a leash and harness outside
  • travelling by car
  • going to the veterinary

Being patient but determined and spending time with your kitten, you can teach it a lot!

 

Outdoor or Indoor cat?

If you have a neutered pet and live in the countryside far from trafficked roads, you might want to let your cat be outside without a catrun or leash. If so you need to be sure there are no other dangers, and you also need to spend quite a lot of time to teach your cat to be outside safely by being there together with it. Young cats easily get lost, so prepare to work with this for quite a while. If there are feral cats or neglected housecats in the area (not neutered and not followed up with annual vaccines or veterinary check ups) it is probably not safe to let the cat out alone. Fertile cats, young cats and cats who have contact with pregnant breeding cats or kittens should not go freely outside but have a safe catrun instead.

If you live in a city, your cat should be an indoor cat, but it will appreciate a companion, and a safe balcony to get fresh air. There are several varieties of nets to secure a balcony.

Learning more about cats

There are some good books about cat behaviour and welfare we recommend, see About. There are also courses you can attend to learn more. We recommend that you join a Maine Coon club as well as a local cat club, both to get in touch with other cat owners and to have offers of courses, articles to read and information of breed specials at shows.

Good Luck with Your New Cat!

 

Comments are closed.