Den aldrende katten

Den aldrende katten – The Aging Cat

Våre kjære familiekatter lever lenge og kan bli ganske gamle, og med høyere levealder følger en del helseutfordringer. Hvordan kan vi oppdage problemer tidlig, lindre plager og gi kattene gode dager i alderdommen?

UNDER ARBEID

 

Tipsliste for å forebygge problemer:

  • Passe på at kattene drikker rikelig med vann og spiser våtfôr og rått

  • Seniorsjekk årlig fra katten er 7-8 år

  • Veie katten regelmessig og passe på at idealvekten holdes

 

Nyrer

Nyrer er et svakt punkt for alle katter, og vår vane med å hovedfôre kattene på tørrmat forsterker dessverre nyreproblematikk. Begynnende nyresvikt vil vise seg på blodprøver, og om det oppdages tidlig er det mye bedre utsikter til å behandle og lindre slik at katten kan få mange gode år der sykdommen ikke forverres alvorlig.

Symptomer er ofte vekttap, slapphet.

 

Artrose – forkalkninger

Studier viser at de aller fleste eldre katter vil utvikle forskjellige grader av forkalkninger i skjelettet, artrose. Omtrent 37 % av alle Maine Coon har HD – hofteleddsdysplasi – og de fleste av disse vil med alder få forkalkninger i hofteleddet. Albueartrose er en annen risiko, og dette er smertefullt siden katten bærer større del av vekten sin på framben.

Spondylose i ryggen og andre forkalkninger er også mulig. De fleste katter vil skjule smerte forbundet med forkalkninger godt, men kanskje bevege seg mindre. Overvekt øker belastningen og smertene, så pass på at katten holder idealvekten.

Symptomer kan være reaksjon på berøring, mindre aktivitetsnivå. Mange viser ingen symptomer. Artrose behandles med medisiner som lindrer betennelsestilstanden og bremser utvikingen. Spesialfôr og enkelte kosttilskudd kan også lindre.

 

Høyt stoffskifte

En del katter utvikler stoffskifteproblemer med for høyt stoffskifte. Dette viser seg ofte i vekttap. Høyt stoffskifte må medisineres.

 

Diabetes

Diabetes hos katt er en livsstilsykdom, som hos menneske. Usunne fôrvaner, overvekt og karbohydrater i kosten påvirker negativt. En svensk studie har sett på hvordan diabetes kan gå i remisjon (tilbake til symptomfri) ved en overgang til diett helt uten tørrmat, sukker og korn (karbohydrater).

Viktigst: Kutt tørrfôr, gå over til rent våtfôr og ev rått, helt uten karbohydrater og tilsetninger.

Les mer om Diabetes hos katt, Anicura  eller om at Katter kan få diabetes, Agria og  følg Facebook-gruppen Kattdiabetes.

 

Tenner

Noen studier viser at opptil 80 % (?) av alle katter utvikler tannsykdom, som TR (FORL) eller tannkjøttproblemer. Den årlige sjekken hos veterinær bør inkludere tannrøntgen, slik at sykdom avdekkes. Noen katter trenger årlig tannrens, andre mer sporadisk.

Symptomer kan være generell mistrivsel, mindre matlyst, sikling, synlig belegg på tennene, synlig betent tannkjøtt.

 

 

Comments are closed.