Innekatt og utekatt

Innekatt og utekatt – indoor-outdoor

Katter kan ha gode liv både som innekatt og utekatt, ut fra miljøet og eiers kunnskap om kattens behov.

Article in Norwegian for now

Innekatt

En innekatt trenger:

  • Høye klatrestativ og spennende omgivelser å utfolde seg i
  • aktiv lek hver dag med eier, f eks med fiskestangleker
  • vurdere å ha to: de fleste trives best om de har en selskap av en annen katt
  • utfordre katten med å legge mat eller godis i labyrinter
  • balkong med netting eller turer ut i sele og bånd kan være et alternativ

Aktivisering av innekatt

Noen katter er av natur mer aktive enn andre. Det er store forskjeller mellom rasene, og en ung katt har ofte mye større aktivitetsbehov enn en eldre. Fra rundt to års alder vil kattungeoppførselen og det sterke lekebehovet ofte avta, og katten blir roligere, og også ofte mer kosete.

For katter som viser tegn til at de får litt for lite aktivitet, kommer her en del tips:

  • Mer aktiv leking med eier:  a) Fiskestangleker, gjerne med ekte skinn, fjær og lær, som stimulerer sansene ekstra, b) Laserleke. For begge disse er en ideell lekeøkt 5-15 minutter, og den bør avsluttes med at katten får finne «godis» til slutt, som belønning for all jakten
  • Lage labyrint av pappkasser, teipe sammen, skjære hull og tunneller, og gjemme godis inne i systemet som katten kan finne.
  • Være ute i sele, og oppsøke steder og miljøer med mye stimuli. Tur i skogholt, nær vann eller bekker, kratt med mange fugler. NB: Det er ytterst viktig å teste ut selene nøye på forhånd, og teste at katten ikke klarer vri seg ut, selv når redd eller overivrig.
  • Ha nettsikret balkong, der katten kan sitte og observere livet utenfor.
  • Ha fuglemater på utsiden av vinduene, slik at katten kan følge med.
  • Ha akvarium (sikret) som katte-TV.
  • Skaffe en kattevenn. Det er da viktig at den andre katten er en som kan passe inn, og som vil bli godtatt. Personlighet og alder kan være avgjørende. De aller fleste katter vil godta en kattunge ganske lett, siden den ikke er en trusel. Hvis det er snakk om en voksen omplasseringskatt er det lurt å avtale ha den på prøve en stund, for å bruke god tid på introduksjonen, og se an hvordan de går sammen.

 

Utekatt

Hvis man bor slik at området er trygt for trafikk, andre dyr og farer, så kan en katt ha stor glede av å få gå fritt ute og bruke instinktene sine.

Lære være ute – etter fylte ett år

Hvis katten skal få lov til å være ute etter hvert, er det lurt å starte tilvenning der også gradvis.

1. Ute i sele

Første trinn er å lære bruke sele. Selen kan tas på hjemme inne for tilvenning først, uten koppel. Deretter bruke koppel inne og øve på å gå med båndet på. Så kan man forsiktig starte gå ut terrassedøren og inn igjen, og gradvis være mer ute med katten i bånd. Å gå rundt huset, og gå rundt tomten slik at den oppfatter og lærer “grensene” i uteområdet er bra. Lenger unna er det lurt å vente med, la den forstå hva som er trygt hjemmeområde først.

2. Ute sammen med eiere

Katter elsker være ute sammen med eier, og når katten er minst ett år gammel, og er litt kjent med området rundt huset, så kan sele og bånd tas av mens dere utforsker nærområdet sammen. Det er lurt at katten er litt sulten før man prøver uten bånd, og ta alltid med godisboksen som kan ristes på for å lokke katten tilbake.

Katter liker ofte være ute med eierne og følge med på hagearbeid, og bor man slik til at det er mulig kan man rusle en tur sammen på skogstier. Vær likevel obs på at den vanligste dødsårsak for yngre katter er påkjørsel av bil. Fins vei med mye biltrafikk nær hjemmet er det ikke anbefalt å la katten være ute uten sele og bånd. La aldri katten stå bundet, den kan vikle seg inn i båndet.

Eventuell forebyggende behandling før uteliv kan være flåttmiddel, og eventuelle ormekurer etter behov dersom katten dreper og spiser bytte. Ormekur bør ikke gis rutinemessig, bare ved påvist innvollsorm.

 

Utekatt som blir borte

Når en katt forsvinner er det mange ting man skal og bør gjøre for å prøve få katten hjem.

  • Sett ut kattedoen utenfor huset. Den lukter av katten og kan lokke den hjem, vise den hvor hjemme er.
  • Sett ut mat slik at katten holder seg nær huset.
  • Let med lommelykt ute i området når det er mørkt. Lyset reflekteres i kattens øyne og den kan oppdages inne i busker eller under trapper og uthus.
  • Varsle alle naboer om å undersøke alle garasjer, boder, kjellere der det har vært åpent, alle steder der katten kan ha gjemt seg.
  • Legg ut annonse på Dyrebar, skriv ut plakater, og heng opp lapper overalt i nabolaget.
  • Del Dyrebar-annonsen i alle lokale Facebook-grupper for lokalsamfunnet, for mistet/funnet, for katter i området
  • Sitt ute selv, helt rolig i områdene der katten kan være, gjerne nattestid og tidlig morgen når det er mørkt eller stille, for å se om katten tør nærme seg.
  • Roping skremmer gjerne mer enn å lokke.

 

Når pus blir borte

En katt som forsvinner på et nytt og fremmed sted, vil alltid holde seg på dette stedet i minst 2 døgn før den legger ut på vandring. Dersom man da setter ut mat og vann godt gjemt inne i noe slik at ikke skjæra spiser maten, vil katten straks finne maten/vannet og holde seg der hele tiden uten å legge ut på vandring.

Det er mange årsaker til at din katt kan bli borte. Her er noen gode råd for å hindre at dette skjer:

1) Når du flytter til et nytt sted der din katt skal være både ute- og innekatt, skal du holde din katt inne i minst 3 uker før du gradvis slipper den ut under oppsyn de første dagene.

2) Dersom du skal reise bort, er det best at katten din får bli hjemme ved at noen ser til den hver dag eller minst annen hver dag med mat, vann og toalett. Å sette bort katten til kjente, er risikabelt da katten ved enhver anledning vil prøve å komme ut for å finne veien tilbake til sitt hjem. Dersom du likevel velger å sette katten din bort, så husk at en katt lett kan komme gjennom den minste sprekk i et vindu som åpnes. Og en katt kan lett smette ut gjennom en dør som åpnes. Å sette katten bort på et pensjonat, er vanligvis trygt. Men det beste og tryggeste stedet er hjemme

3) Innekatter er oftest sjanseløse når de kommer ut enten ved å falle ned fra en veranda eller ved å komme seg ut gjennom et vindu. En innekatt er ikke vant til alle de lukter, lyder og forhold som møter den ute. Den gjemmer seg og søker ikke til folk, heller ikke til sin eier om denne er ute og leter og roper etter katten.

4) Når en katt blir borte, skal du med en gang sette ut vann og mat på det stedet katten forsvant. En katt som forsvinner på et nytt og fremmed sted, vil alltid holde seg på dette stedet i minst 2 døgn før den legger ut på vandring. Dersom man da setter ut mat og vann godt gjemt inne i noe slik at ikke skjæra spiser maten, vil katten straks finne maten/vannet og holde seg der hele tiden uten å legge ut på vandring. Siden en katt, både innekatt og utekatt, er redd på nye steder, kan man sette ut en kattefelle om kvelden/natten med god mat inne i fella som kokt seifilet eller kylling. Noen må passe på fellen på avstand uten å la seg merke for mye og legge et pledd/laken over fellen når katten går inn i den. Pleddet/lakenet gjør at katten føler seg trygg inne i fellen. Ikke forlat fellen. En katt som blir fanget i en kattefelle kan begynne å bite i nettingen og skade seg dersom ikke pleddet/lakenet blir lagt over fellen straks.

Etterlys katten i aviser og på nettet.

Husk at det viktigste du gjør for at din katt ikke skal bli borte, er å kastrere og ID-merke katten! Kastrering hindrer løpetid som ofte forårsaker at katter løper bort og ID-merking gjør at din katt finner sin eier!

Fra Norsk Huskattforening

 

 

TIPS NÅR DU SAVNER KATTEN DIN!

– hentet fra Facebook-grupper for savnet katt:

Let i nærmiljøet/nabolaget, snakk med naboer, spør barna som leker ute. Mest sannsynlig gjemmer katten seg i nærheten, under terasser/plattinger/trapper, i boder/skjul/ drivhus/dukkehus/anneks/garasjer/kjellere/krypkjellere med åpne ventiler/vedstabler/ tomme badebasseng/ferietomme hus, oppi trær, inni rør etc. Spør naboer om de kan åpne garasjer/kjellere/boder og let godt etc.

NB! Et tips som er gull verdt og virker: – sett ut dokassa med den brukte tissesanden som innholder kattens urin/lukter/hormoner. Strø gjerne litt av sanden rundt på eiendommen/hagen/bakgården, evt strø en sti med sand hjem til trappa, til fraktbur eller felle. Katten vil gjenkjenne sine lukter og søke hjem til sitt territorium og anse det som sitt.

Noen katter, spesielt innekatter som kommer seg ut er som regel veldig redde/skremte og gjemmer seg i nærheten. De ligger stille og “trykker”, helt tause, ofte er de innestengt og trenger hjelp for å komme ut! Gå ut på dag/kveld/natt med lommelykt, kattens øyne vil reflektere. Lys opp i trær, under terasser/plattinger/trapper etc. Legg øret inntil garasjedører, kall på katten og lytt…noen katter svarer ikke selv om de er der. Ta med tørrfôr i kopp, rist koppen og lytt!

Kattunger bør være inne til de er ca 1 år gamle, først da har de ferdigutviklet stedsans. Evt gå ut med de i sele/bånd eller vær med dem ute.

Sett opp daterte oppslag m/bilde i nærmiljøet/matbutikker/oppslagstavler/postkassestativer/trappeoppganger/stolper etc.

Legg alltid ut etterlysning på www.dyrebar.no – på den måten favner du også de menneskene som IKKE er på facebook. På dyrebar.no kan du printe ut ferdige plakater via annonsen din, ferdig utfylt til oppslag og til distribuering i nabolagets postkasser.

På facebook kan du legge ut savnet-innlegg på lokale grupper, lokalsamfunn, velforeninger, fylkesgrupper. Annonser i lokale papiraviser.

Sjekk også i “Nabohjelp” (app) og lag en etterlysning der. Mange som bruker den, da når man de i området ditt som ikke er på facebook og ikke vet om dyrebar.no

Er katten ID-chippet anbefales det å sjekke på www.dyreid.no om ID-chippen faktisk er registrert og at den er oppdatert med riktige kontaktopplysninger. Dessverre skjer det ofte at veterinærer glemmer å registrere chippen/ sende den elektroniske overføringen videre. Dette til tross for at det hvite A-4 arket / “identitetskortet for dyr” overleveres dyreeier som bekreftelse på at IDmerkingen med microchip er registrert

 

Comments are closed.