Vaksinering av kattunger

Vaksinering av kattunger: grunnvaksinering

Det internasjonale smådyrveterinærforbundet WSAVA har nå i 2024 oppdatert retningslinjene for vaksinering av katter.  Det viktigste er at kattunger bør vaksineres når de er 8, 12 og 16 uker. Alle katter bør vaksineres for å få beskyttelse mot herpes, calici og parvovirus.

Standard anbefaling med tre vaksinedoser gjelder de aller fleste oppdrettere

figur fra WSAVA 2024

MDA: mors antistoffer som kattungene får i seg via morsmelken. Det lyserøde feltet viser vinduet når kattungen begynner bli sårbar for infeksjon og samtidig er mottakelig for vaksine.

Forskningen viser at for å sikre at kattungene er mest mulig beskyttet når MDA går ned, og samtidig får god nok immunrespons (at vaksinen virker best mulig), så må kattunger vaksineres med første dose ved 6-8 uker. Deretter nye vaksinedoser med 2-4 ukers intervall, og med siste dose i vaksineringen ved 16-17 uker.

Den siste dosen i grunnvaksineringen skal alltid settes etter fylte 16 uker, for å ha ordentlig effekt. Før den tid er ikke immunforsvaret modent nok til å ha full effekt av vaksineringen. Om kattungene flytter før denne alder, bør de nye eierne få satt den siste vaksinedosen 2-3 uker etter at de har hentet katten.

Første revaksinering bør skje når kattungen er mellom et halvt år til ett år. Dette gir den beste beskyttelsen gjennom hele kattens liv.

  • første dose ved 8 uker
  • andre dose ved 12 uker
  • tredje dose ved 16 uker
  • første revaksinering ved 6-12 mnd


– Hva om man bare vaksinerer ved ca 12 og 16 uker? Analysene av MDA viser at kattungene er sårbare for smitte allerede fra de er 8 uker gamle. I katterier fins ofte virussmitte fra andre katter som selv ikke viser symptomer. Første vaksine ved 8 uker gir altså kattungen en mye bedre beskyttelse. For innfangede løskatter så bør første dose gis allerede ved 6 uker.

– Hva om man bare vaksinerer ved ca 8-10 og 12-13 uker, før kattungen flytter? Studiene viser at da har ikke kattungen modent nok immunforsvar til fullt å ha nytte av vaksinen. Den vil derfor være mer sårbar for smitte i sitt nye hjem og spesielt om den etter hvert får gå løs ute og kan møte uvaksinerte eller syke katter.

Mer informasjon om vaksiner i egen artikkel

Comments are closed.