News, plans and evaluations

Planning when you breed cats is essential, but also virtually impossible, as plans will have to be changed so often. Page mainly in Norwegian.

Planlegging for katteoppdrettet er helt vesentlig, men også så godt som umulig, siden man så ofte er nødt til å endre planene. Kattene kommer først, og mye endres over tid.

B-jentene Brie og Betzy:

Planen med kombinasjonen var å beholde en jente til videre avl. De som har fulgt med på nyheter og oppdateringer om kullet har sett at valget ikke har vært lett. En stund lå Brie ute til salgs, men av forskjellige grunner fant vi aldri den rette familien for henne. En periode trodde vi også Brie hadde en feil med det ene øyet, men grundige undersøkelser av øyespesialist viste at dette kun var et optisk bedrag på grunn av det todelte ansiktet. Med tiden kom bedre pigmentering rundt det røde øyet også, og alt er i orden med henne.

Personligheten deres har også vært viktig, og har endret seg med utviklingen. Begge jentene var noe reserverte en stund. Etter hvert viser det seg at Brie er blitt en veldig snill og kosete fangkatt, mens Betzy er mer bestemt av seg.

En Maine Coon skal ha sterk kropp og kraftig benstamme, og fra jentene var ca 12 uker gamle har Betzy dratt fra. Nå ved 6 mnd alder veier Betzy en hel kilo mer enn søster Brie. Søstrene har også vært på utstilling, og begge fikk fine bedømmelser, men dommerne begge dager var enige om at Betzy har best type, kanskje mest fordi hun har kommet lenger i utviklingen.

Så ble vi klokere?  Egentlig ikke!

Begge jentene har sine sterke og svakere sider, og siden vi ikke har klart å lande hittil, så blir jentene i oppdrettet inntil de er 10 mnd gamle og kan HD-røntges og hjertescannes. Begge jentene skal også DNA-testes for å se om de bærer dilusjon, solid og blodtype B. Kanskje er det forskjell i helseresultatene deres, og kanskje er det da det som avgjør hvem av dem som brukes i avl. Eller kanskje ender vi opp med ett kull på hver av dem. Tiden vil vise.

Vi er på flyttefot!

Å selge bolig med huset fullt av katter er en krevende prosess, og vi har måttet ta dette trinn for trinn. Vi har heldigvis et familiested på landet, og har da valgt å bo midlertidig her et halvt år, mens det gamle rekkehuset selges, og vi kan flytte inn i nytt hus i Østfold i desember. Innflytting vil også måtte skje gradvis, for at kattene skal slå seg til ro. Møbler og alle saker bør være på plass før kattene kan bli introdusert for sitt nye hjem, ett og ett rom av gangen. Vi gleder oss til å få bedre plass, og til å få laget luftegårder på den store tomten.

Når blir det flere kull?

På grunn av flytteprosessen blir det ikke kull før vi er vel på plass og har funnet roen i vårt nye hus. Første planlagte paring er mellom Suki og Aegon (som bor hos fôrvert), og mest sannsynlig blir det ikke kattunger før i februar-mars. Så må vår unghanne Fleming hofterøntges og sjekkes for patellaluksasjon (PL), før han kan brukes på de andre jentene våre. Arya som har oppnådd Champion-tittel er første dame ut, og får etter planen sitt første kull våren 2017.

Etter C-kullet har vi bestemt at gode Olenna skal få pause, og få satt inn hormonimplantat så hun blir kjemisk kastrert et års tid eller mer.

Comments are closed.